Privreda

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

15. 5. 2023. / 11.39

Poljoprivrednici: Blokada puteva, ako se ne ispune zahtevi

Premijerka Srbije Ana Brnabić prekinula je poslednji sastanak sa poljoprivrednicima. Zbog neispunjenih zahteva, poljoprivredna udruženja iz različitih delova Srbije za sutra su najavila protest, a kako kažu organizatori, ukoliko se njihovi zahtevi ne uzmu u obzir, blokiraće i puteve

Poljoprivrednici iz različitih delova Srbije ni ovog puta nisu postigli dogovor sa premijerkom Anom Brnabić i zbog toga su najavili da sutra izlaze na protest. 

Predsednik Udruženja "Stig“ iz Požarevca Nedeljko Savić rekao je za portal ”Vremena” da su poljoprivrednici izneli svoje zahteve, ali da nijedan nije ispunjen i da će sutra različita udruženja iz različitih delova Srbije krenuti u proteste. 

"Sastanak je prekinut od strane premijerke Ane Brnabić, naši zahtevi nisu uzeti u obzir i naišli smo na popuno nerazumevanje Vlade za situaciju u kojoj se nalazimo. Prvog dana protesta planirano je samo okupljanje poljoprivrednika, ali ukoliko Vlada nastavi da ignoriše naše zahteve, sutradan ćemo blokirati puteve“, rekao je Savić.

Istrajni u zahtevima

Podsetimo, poljoprivrednici zahtevaju subvencije po hektaru od 300 evra i da se na dizel ne obračunava akciza i PDV, kao i da subvencija po kravi iznosi 40.000 dinara.

Ratari i stočari od vlasti očekuju i da im se obezbedi cena poljoprivrednih proizvoda, pšenice, kukuruza, soje i drugih, kao na berzama u Budimpešti i Parizu.

Takođe, poljoprivrednici su pokušali da ukažu na poremećaje na tržištu, kao na primer da je cena pšenice od 18 dinara neprihtavljiva jer ne mogu da je proizvedu po tako niskoj ceni. 

Jedan od zahteva je da se formiraju zaštitne otkupne cene svežeg mleka od 78 dinara plus porez na dodatnu vrednost, regres za mlečne krave od 40.000 dinara po grlu, regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda i minimalne premije za mleko od 20 dinara.

Mlečna kriza: Teče mleko, ali u đubre

Od početka godine nema doogovora

Nekoliko stotina proizvođača mleka iz Srbije protestovalo je još početkom februara ispred Ministarstva poljoprivrede u Beogradu, tražeći bolje uslove proizvodnje.

EU pisala Brnabić: Povucite uvozne takse na mleko

Nezadovoljni reakcijom Ministarstva, ponovili su protest u martu kada su blokirali most u Šapcu, a do sada nije bilo nikakvih pomaka u pregovorima sa Vladom. 

Z.S.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu