Agrar

Foto: Fonet

13. 11. 2023. / 14.15

Poljoprivrednici blokirali ulaz u rafinerije u Novom Sadu i Pančevu

Poljoprivrednici iz Kisača, Čeneja, Vilova, Gospođinaca i drugih mesta koji su krenuli traktorima u koloni blokirali su sve ulaze u Rafineriju, a slična situacija je i sa Rafinerijom u Pančevu

Poljoprivrednici sa oko 30 traktora stigli su danas do Rafinerije u Novom Sadu, gde su potpuno blokirali svih šest ulaza.

Kako javlja reporter 021.rs na licu mesta, policija legitimiše poljoprivrednike.

Prema pisanju N1, poljoprivrednici iz Kisača, Čeneja, Vilova, Gospođinaca i drugih mesta koji su krenuli traktorima u koloni blokirali su sve ulaze u Rafineriju, a slična situacija je i sa Rafinerijom u Pančevu. 

Poljoprivrednici iz udruženja "Složni Pidikanci" iz Bavaništa blokirali su danas stari put iz tog sela ka Pančevu, zahtevajući od Vlade Srbije da budu ispunjenji svih zahtevi ratara.

Udruženja poljoprivrednika najavila su za danas proteste u celoj Srbiji zbog lošeg položaja u kojem se nalaze, a Ministarstvo poljoprivrede pozvalo ih je na "otvorene i konstruktivne razgovore" danas od 11 sati.

Poljoprivrednici u Bavaništu istakli su transparente "Uzalud smo svet zadobili ako smo zemlju izgubili!!!", "Mladi farmeri bez budućnosti". 

Foto: Fonet

Podrška poljoprivrednicima

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" saopštili su danas da izražavaju svoju podršku protestima poljoprivrednika i duboku zabrinutost zbog teške situacije u kojoj se nalazi agrar u Srbiji. 

Predsednik Sindikata "Sloga" Željko Veselinović rekao je da "ozbiljni problemi s kojima se suočavaju poljoprivrednike primoravaju na proteste, dok dogovori iz maja ove godine i dalje ostaju neispunjeni, zajedno sa nizom drugih obećanja datih radnicima, što sindikat tumači kao prevarne aktivnosti nesposobne vlasti". 

On je ocenio da je vlast nesposobna da vodi agrarnu politiku u korist građana. "Narod postaje sve siromašniji, a radničke porodice i domaćinstva koja se bave poljoprivredom sve teže zadovoljavaju osnovne životne potrebe. Istovremeno, suočavamo se sa nekontrolisanim uvozom prehrambene robe i prodajom u trgovačkim lancima po enormno visokim cenama u odnosu na okruženje", rekao je Veselinović, navodi se u saopštenju. 

Sindikat "Sloga" zahteva da se hitno preduzmu mere za poboljšanje situacije i traži konkretne korake za rešavanje problema. “Bez hitnih promena, situacija će nastaviti da eskalira, što bi dodatno pogoršalo već tešku situaciju u kojoj se nalazi srpski narod, a za što će jedinu odgovornost snositi aktuelna vlast”, rekao je Veselinović.

Gnev na izborima 

Predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) i jedan od nosilaca opozicione liste "Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić pozvao je danas poljoprivrednike da svoj bunt i gnev pokažu na izborima 17. decembra, a da štrajkom neće ništa dobiti od vlasti koja ih za 11 godina nijednom nije podržala. 

"Neće ova vlast ništa učiniti za poljoprivedu, da su hteli – mogli su, imali su 11 godina da pomognu srpskom seljaku da ostane na svom imanju, a ostavili su ga samog", rekao je Aleksić, saopštio je NPS. 

Aleksić je podsetio da je Vlada na sastanku sa poljoprivrednicima u maju ove godine obećala određene subvencije, a potom iz budžeta za 2024. godinu izdvojila i trostruko manje sume novca. "Umesto da podržava srpskog seljaka koji je kroz istoriju othranio i odbranio Srbiju, vlast ga neprestano obmanjuje, sapliće i tera na ivicu opstanka", rekao je Aleksić.

On je naveo da podržava proteste poljoprivrednika i istakao da je vlast Aleksandra Vučića svojom nesposobnošću dovela poljoprivredu u najgore stanje u poslednjih 20 godina.

Z.S/FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu