Poljoprivreda

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

19. 5. 2023. / 11.56

Poljoprivrednici: Idemo na sastanak u Vladu, ali blokade ostaju

Ministarka Jelena Tanasković izjavila je da je ispunjeno apsolutno sve, osim davanja od 300 evra po hektaru. Ništa od naših zahteva nije ispunjeno, niti su ti sa kojima su razgovarali naši predstavnici, odgovaraju poljoprivrednici

"Ništa od naših zahteva nije ispunjeno, niti su ti sa kojima su razgovarali naši predstavnici. Zna se ko predstavlja poljoprivrednike i sutra idemo na satanak u Vladu Srbije, ali blokade ostaju do ispunjenja zahteva", kaže za portal "Vremena" predsednik Udruženja "Stig“ iz Požarevca Nedeljko Savić.

Poljoprivrednici su danas nastavili protest i bloakde širom Srbije.

Ministarka: Perfidno osmišljen zahtev

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da je sa spiska svih zahteva poljoprivrednika ispunjeno apsolutno sve, osim davanja od 300 evra po hektaru.

Ona je za RTS rekla da je to perfidno osmišljen zahtev jer nije zakonski izvodljiv i da je spremna i o njemu da razgovara, ali za narednu budžetsku godinu.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

"Zakonodavno nije izvodljiv. To je potpuna promena agrarne politike u sredini jedne budžetske godine. To se radi na kraju godine za narednu godinu. To poljoprivredu Srbije košta 78 milijardi dinara, bezmalo ceo budžet pre povećanja i davanja", navela je Tanasković.

Objasnila je da se to zove evropski model finansiranja i da podrazumeva tri stuba finansiranja, od kojih su najbitnija direktna davanja koja su zakonom definisana, dodavši da u Evropi, po takvom modelu, daju samo sredstva po hektaru i za priplodna grla koja su kvalitetna.

"Mi danas dajemo i za goveda koja nisu kvalitetna, ali se gaje. I za gazdinstva u kojima ima jedna krava. To u Evropi ne postoji, postoji minimalni iznos, ako imate ispod tog broja, sistem vas ne vidi. Hoćemo takav model? Hajde samo svi da se dogovorimo. Ne postoji ni subvencija po litri mleka u Evropi. Samo hektar i priplodna grla. Tačka", kazala je Tanasković.

Gde su blokade

Subotički poljoprivrednici nastavili su blokadu glavne saobraćajnice u tom gradu, nezadovoljni što nisu ispunjeni svi zahtevi dostavljeni Vladi Srbije.

Podsećaju na neispunjene zahteve za subvencije po hektaru od 300 evra, dizel bez akciza za poljoprivrednike, ukidanje obaveze za odvodnjavanje i izjednačavanje cena poljoprivrednih proizvoda na evropskim i našim berzama.

Blokirali su podvožnjak kod železničke stanice, na putu Maksima Gorkog koji povezuje dva dela Subotice i koji je saobraćajna žila kucavica grada. O narednim potezima paori će odlučiti u toku dana.

Foto: Tanjug/Nenad Mihajlović

Ratari iz pančevačkog kraja od četiri sata ponovo su blokirali oba puta iz tog grada ka Beogradu. Vozila se propuštaju na sat vremena,a stvaraju se velike kolone iz oba pravca.

Poljoprivrednici sa teritorije Požarevca sa više od 200 traktora, u saradnji sa kolegama iz kragujevačke Rače, zatvorili su Đerdapsku magistralu kod Moravskog mosta.

Trenutno je prohodan alternativni pravac preko Male Krsne i Osipaonice, ali traktori se raspoređuju i tamo, javlja dopisnik RTS-a. Ostavljena je traka za prolaz hitne pomoći.

Njihovi zahtevi ostaju isti. Žele jednake uslove sa ostalim poljoprivrednicima u Evropi, referentnu otkupnu cenu pšenice od 32 dinara po kilogramu, kao na berzama u Budimpešti i Parizu, subvencije po hektaru od 300 evra i 100 litara plavog dizela, kako bi bili konkurenti na tržištu na kojem posluju.

B.G./FoNet/RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu