Privreda

Poljoprivrednici još čekaju dogovor sa Vladom Srbije

Fotoreporter: Marko Dragoslavić

17. 5. 2023. / 12.22

Poljoprivrednici Šumadije: Krećemo traktorima za Beograd

Predstavnik šumadisjkih poljoprivrednika Milan Milošević rekao je da udruženja iz različitih delova Srbije sutra kreću za Beograd, kako bi u petak osvanuli pred Vladom Srbije

Poljoprivrednici iz Šumadije krenuće sutra traktorima za Beograd, kako bi u petak pred Vladom Srbije izrazili svoje nezadovoljstvo odnosom države prema toj grani privrede i još jednom ponovili svoje zahteve od čijeg ispunjavanja zavisi opstanak domaćeg agrara.

Sutra "pohod na Beograd"

Vođa protesta šumadijskih poljoprivrednika Milan Milošević rekao je FoNetu da su odluku o tome jednoglasno doneli predsednici sedam udruženja koja su juče organizovala protestne vožnje u više gradova Vojvodine i centralne Srbije.

"Kao što smo u utorak najavili, sutra u više kolona i iz različitih pravaca krećemo za Beograd da bi smo tamo stigli tokom noći i u petak osvanuli pred Vladom Srbije", rekao je Milošević.

Pročitajte još Stanje u agraru: Dosta je više, gospodo iz Vlade!

 

Sitne popravke pred put

On kaže da danas neće biti novih protesta i blokada saobraćajnica i da će poljoprivrednici dan iskoristiti za kontrolu i sitnije popravke traktora i priključnih mašina kako bi bez problema stigli do Beograda.

Milošević je rekao da će u "pohodu na Beograd" učestvovati članovi poljoprivrednih udruženja iz drugih delova Srbije.

Šumadijski poljoprivrednici krenuće iz Rače, a usput će nam se pridruživati ljudi iz Smederevske Palanke, Velike Plane, Mladenovca, ali ćemo precizne podatke o učesnicima i trasi kojom ćemo se kretati znati sutra pred polazak, rekao je Milošević.

Zahtevi se ne menjaju

Podsetimo, poljoprivrednici zahtevaju subvencije po hektaru od 300 evra i da se na dizel ne obračunava akciza i PDV, kao i da subvencija po kravi iznosi 40.000 dinara.

Ratari i stočari od vlasti očekuju i da im se obezbedi cena poljoprivrednih proizvoda, pšenice, kukuruza, soje i drugih, kao na berzama u Budimpešti i Parizu.

Takođe, poljoprivrednici su pokušali da ukažu na poremećaje na tržištu, kao na primer da je cena pšenice od 18 dinara neprihtavljiva jer ne mogu da je proizvedu po tako niskoj ceni.

Jedan od zahteva je da se formiraju zaštitne otkupne cene svežeg mleka od 78 dinara plus porez na dodatnu vrednost, regres za mlečne krave od 40.000 dinara po grlu, regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda i minimalne premije za mleko od 20 dinara.

Sastanak u Vladi Srbije na kome su izneli svoje zahteve je bio prekinut od strane premijerke Ane Brnabić. Nakon toga poljoprivrednicima j eponuđeno da razgovaraju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, što su oni odbili.

S.Z./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu