Vesti

U subotu je ponovljeno glasanje: sa jednog biračkoh mesta 3. aprila

Foto: AP

14. 4. 2022. / 16.36

Ponavljanje izbora u subotu: Broj biračkih mesta nije konačan

Ponovljeno glasanje za izbor narodnih poslanika, predsednika države, i Beogradsku skupštinu zakazano je za subotu. Dva dana pre toga, Gradska izborna komisija nije pregledala sve prigovore, a Upravni sud nije odlučio o svim žalbama opozicije. Od njih zavisi da li će prijavljeni broj glasačkih mesta biti konačan

U toku je predizborna tišina zbog ponovljenih izbora koji su zakazani za subotu, 16. aprila.

Iako je uobičajeno da se izbori održavaju nedeljom, zbog propisa po kome najviše za 10 dana od dana kada je Republička izborna komisija donela rešenje o mestima na kojima će glasanje biti ponovljeno, ovo ponovljeno glasanje zakazano je u subotu.

Izbori će biti ponovljeni na 54 biračka mesta za izbor narodnih poslanika i na 35 biračka mesta za izbor predsednika republike, a u Beogradu će se glasati na 6 biračkih mesta.

Na ponovljenim izborima  može da glasa 5.803 glasača. Boja listića za narodne poslanike biće roze,  a za predsednika – tirkiz. Listići na kojima će glasači zaokruživati jednu od 12 lista biće led sive boje.

Do četvrtka Gradska izborna komisija (GIK) je odlučila o nešto manje od 300 prigovora, a ima ih još oko 200.

Predstavnici opozicionih izbornih lista podneli su 214 žalbi na odluke GIK-a, a ostalo je da se reši još 115 predmeta. Do četvrtka, Upravni sud nije usvojio nijednu žalbu. Upravni sud nije primio ni jednu žalbu protiv Republičke izborne komisije.

U slučaju da Upravni sud  usvoji neku od preostalih žalbi koje su podnele liste, to bi moglo da rezultira ponavljanjem izbora na još nekim mestima u Beogradu.

Juče u sredu predstavnici opozicionih partija koje su potpisale Sporazum za odgovornu Srbiju poručili su da će nastaviti borbu da dokažu da je narušen legitimitet izbora i da će u narednim danima odbraniti svaki glas Beograđana.

Oni, naime i dalje tvrde da je u Beogradu pobedila opozicija, pošto je po njima 70.000 glasača više zaokružilo predstavnike opozicije nego Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije.

Najavljuju da će o narušenom legitimitetu izbora obavestiti Evropsku komisiju.

Predsednik Aleksandar Vučić se još nije izjasnio da li u Beogradu treba raspisati nove izbore. Nakon razgovora sa Draganom Đilasom predsednikom Stranke slobode i pravde u ponedeljak, rečeno je da će odlučiti do kraja ove nedelje.

S.Ć./N1

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu