Vesti

Još nekoliko dana do kraja popisa: ilustracija

Foto: Jelena Mrđa

28. 10. 2022. / 0.57

Popis stanovništva u Srbiji: Moguće je produženje roka

Do sada je popisano više od 85 posto stanovnika, očekuje se da će do 31. oktobra biti popisani i ostali, mada se ne isključuje mogućnost produžetka roka. Popisivačima je najviše posla ostalo u Beogradu

Do 20 časova u sredu, u Srbiji je popisano više od 5.850.000 ljudi. To je više od 85 posto stanovnika.

U Zavodu za statistiku očekuju da će popis biti završen do 31. oktobra, dakle na vreme, ali ostavljaju mogućnost da se taj rok produži.

Petar Kočović, pomoćnik direktora Zavoda za statistiku  podseća da je to bila praksa i 2011. godine, na prošlom popisu, i ocenjuje da je važno da se dođe do svakog građanina i da se svi popišu.

Dnevno se prosečno popiše oko 230.000 građana, a vikendom je taj broj i veći. U nekim opštinama već je popisano oko 99 odsto stanovnika.

"Popisano je oko 90 odsto domaćinstava i u samom smo finišu popisa na području Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga. Nema naznake da se popis neće završiti 31. oktobra, naprotiv mislim da ćemo jedan ili dva dana ranije završiti i u Nišu i na području sva tri okruga“, izjavila je regionalni koordinator u popisu stanovništva za ta tri okruga Vesna Cakić.

Beograd zaostaje po brzini popisivanja. Prema podacima Zavoda, broj popisanih stanovnika u beogradskim opštinama Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac i Sopot je znatno iznad prosečnog broja popisanih u  Republici, dok su ostale beogradske opštine poput Novog Beograda, Voždovca i Čukarice oko republičkog proseka.

Načelnica Odeljenja za popis stanovništva Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Ljiljana Đorđević kaže da "Beograd zaostaje nekoliko procenata za ostatkom Srbije, mada je u nekim beogradskim prigradskim opštinama popisano više od devedeset odsto stanovnika, dok je u Lazarevcu popis skoro završen. Imamo još pet dana do kraja popisa, što nije malo, naročito kada se uzme u obzir to što dolazi vikend kada se popisuje najviše stanovnika“.

Prema njenim rečima, popis će svakako biti produžen u slučaju da popisivači ne stignu da popišu sve stanovnike do 31. oktobra.

"Popis je jednom u deset godina, pa dok ne budu svi popisani nećemo stati. Podsetiću da je popis 2011. godine u nekim većim gradovima bio produžen za dva dana, a u Beogradu za pet. Nama se svakodnevno javljaju građani koji još nisu popisani, nadamo se da će popisivači na vreme stići i do njih“, kaže Đorđević.

Prvi preliminarni rezultati očekuju se krajem novembra.

S.Ć./Euronews/Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu