Nevreme

Prijepolje

Foto: Tanjug/Dragan Nikolić

16. 6. 2023. / 11.14

Poplave u Srbiji: Vanredno u 37 opština, izlile se reke, pao i most

Gotovo da nema područja u Srbiji koje nije ugroženo višednevnim padavinama koje su prouzrokovale poplave. Najkritičnije je oko Čačka i Kragujevca, mada je i na Istoku sve teža situacija

Vanredna situacija trenutno je na snazi na 37 područja širom Srbije, gde su pripadnici Sektora za vanredne situacije tokom noći evakuisali su 75 osoba iz poplavljenih područja, saopštio je danas MUP Srbije.

Na području Sokobanje evakuisano je ukupno 25 osoba iz mesta Jabukar i Čair, dok je u naselju Palilula u Kragujevcu evakuisano 14 osoba, od čega je jedno dete. U selu Trnava kod Jagodine evakuisane su 22 osobe, a dve su izvučene iz poplavljenog automobila u Velikoj Vrbnici kod Kruševca, dok je četvoro je evakuisane iz mesta Vrdula i Bapsko polje kod Kraljeva.

Tri osobe evakuisane su u selu Tulare kod Prokuplja, a u mestima Viča, Kučići i Mršnici kod Čačka još pet osoba.

"Trenutno je najkritičnije na teritoriji Čačka gde je voda ušla u više od 200 objekata, zbog nemogućnosti da kišna kanalizacija u kratkom vremenu primi svu količinu vode. Na terenu su pripadnici MUP, koji su angažovani na ispumpavanju vode na nekoliko desetina lokacija“, rekao je načelnik Odeljenja u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora MUP za vanredne situacije Nedeljko Gagić.

Foto: Tanjug/ Tanja Valić

Usled obilnih padavina koje su tokom prošle noći pogodile grad Čačak voda je prodrla i u vrtić Boško Buha koji se nalazi u čačanskom  naselju Košutnjak.  Deca iz ovog vrtića zajedno sa vaspitačima odmah su preusmerena u vrtić "Neven“.

"Zajedno sa Vatrogascima spasiocima radimo od rano jutros, izvukli smo preko deset vozila da se ne bi oštetila, nažalost ima sigurno još toliko koji su ostali pod vodom jer nismo mogli da stignemo na vreme da ih izvučemo”, rekao je načelnik Štaba za vanredne situacije u Čačku Bratislav Zečević.

U Kragujevcu je poplavljen Hirurški blok Kliničkog centra. Ekipe radnika UKC Kragujevac u saradnji sa gradskim komunalnim preduzećima od noćas intenzivno rade na otklanjanju posledica poplava. Zdravstvena ustanova će danas raditi po vanrednom režimu rada što podrazumeva zbrinjavanje samo urgentnih stanja.

Na regionalnom putu između Kraljeva i Čačka voda je srušila i most.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije su, osim evakuacije, angažovani na crpljenju vode u svim mestima gde su se izlili vodotokovo i ugrozili domaćinstva.

Od 26. maja, kad su počele obilnije padavine na teritoriji Republike Srbije, pripadnici Sektora za vanredne situacije bili su angažovani na 603 intervencije sa ukupno 1.300 vatrogasaca-spasilaca, sa 642 vozila i 632 pumpe i 55 pripadnika Specijalističkog tima za spasavanje i rad na vodi sa 17 vozila i 22 čamca, navodi u saopštenju MUP.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je danas na obilne padavine u Srbiji 16. i 17. juna koje će vodostaj na rekama Mlavi, Peku i Crnom Timoku povećati iznad granica redovne odbrane od poplava.

Intenzivne padavine prognozirane su danas u istočnoj, centralnoj i jugoistočnoj Srbiji, a najviše kiše se očekuje se u pograničnom delu oko Borskog okruga ka Rumuniji.

Slabljenje padavina predviđa se u subotu, osim na istoku zemlje. Vodostaj na Mlavi, Peku i Crnom Timoku u naredna dva dana kretaće se iznad granica redovne odbrane od poplava.

Moguća izlivanja bujičnih vodotokova u u gornjim slivovima Zapadne i Južne Morave, Ibra, Nišave, Toplice, Rasine, Majura, Belice, Crnice i Lepenice, kao i na slivovima Mlave, Peka i Timoka.

Crveni krst Srbije uputio je pomoć domaćinstvima koja su ugrožena poplavama u Jagodini, Rekovcu, Kruševcu, Kuršumliji, Svilajncu, Despotovcu i Sokobanji, saopšteno je danas.

Ukupna količina pomoći od 6.000 kilograma sastoji se od paketa hrane i higijene, sredstava za dezinfekciju domaćinstava, kabanica i gumenih čizama, setova za čišćenje posle poplava, rezervoara od 1.500 litara za pijaću vodu i sušilica za isušivanje vlažnih zidova.

Crveni krst Srbije je do sada otpremio više od 11.000 kilograma pomoći ugroženim domaćinstvima u 11 gradova i opština. U saopštenju se navodi da će Crveni krst Srbije nastaviti da prati situaciju i dostavlja pomoć u skladu sa iskazanim potrebama stanovništva i svojim mogućnostima.

I.Đ./FoNet/Ozonpress

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu