Nevreme

Foto: Tanjug/ Tanja Valić

17. 6. 2023. / 10.19

Poplave u Srbiji: Vanredno u 52 grada, srušio se most u Mrčajevcima

Širom zemlje i danas je na mnogim punktovima kritična situacija sa nabujalim rekama, ali na sreću, nijedno lice nije ugroženo. Meštani Mrčajevaca i okolnih sela u neverici su da im se srušio glavni most

Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije Nedeljko Gagić rekao je da je zbog poplava vanredna situacija proglašena u 52 grada i opštine i da je za 24 časa evakuisno 217 osoba, preneo je danas RTS.

Gagić je rekao da je najveća šteta nastala na teritoriji Rasinskog, Raškog i Šumadijskog upravnog okruga i to na stambenim objektima, objektima javnih ustanova kao što su bolnice, zatim na poljoprivrednim površinama koje su pod vodom, kao i putnoj infrastrukturi.

Most preko Zapadne Morave, koji spaja čačanska sela Mrčajevce i Slatinu, rano jutros potpuno je uništen pred naletom nove bujice i obilnih padavina koje su pogodile ceo Čačak.

“Taj most nam je bio najbliža veza ne samo sa gradom, već smo preko njega prelazili i do svojih parcela, sada ne znam ni kako ćemo ni šta ćemo. Do skoro je bio zatvoren za saobraćaj jer je bio nebezbedan za prelazak, zbog dotrajalosti nosećih stubova, a sada je potpuno uništen”, rekao je za Marko iz Mrčajevaca, prenosi N1.

Nedeljko Gagić naveo je da je od početka obilnih padavina – od 26. maja do danas, evakuisano 295 lica koja su bila ugrožena, a za 24 časa 217 osoba, što iz domova, što iz vozila koja su bila zaglavljena u bujičnim poplavama. Ističe da se većina evakuisanih iz domova brzo i vraćala kući po prolasku poplavnog talasa i da su počeli sa saniranjem posledica.

"Nemamo informacija da bilo gde ima ugroženih ljudi. Svi mogu da pozovu 193 ili 192 ako su u opasnosti, brzo ćemo im poslati pomoć", rekao je Gagić.

Gagić je apelovao da građani budu posebno oprezni i pažljivi, da vode računa, da se ne šetaju bez potrebe poplavljenim područjima, da se ne šetaju uz obale nabujalih reka, uz nasipe ili uz oštećene mostove.

"Imali smo sinoć jednu situaciju da su dva lica u Lazarevcu upala u bojični potok i one su izvučene i spasene", rekao je Gagić.

I.Đ./FoNet/N1

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu