Vesti

Foto: Tanjug

25. 9. 2022. / 3.57

Populaciona politika: Mađarski uzor za srpsko rešenje

Srbija je odlučila da će populacionu politiku da uči od Mađarske. Stručnjaci kažu da je pogrešno uzimati gotove mere od zemlje koja je ekonomski bogatija i čiji premijer misli da u Mađarskoj treba da žive samo Mađari

Mađarska predsednica Katalin Novak boravila je u Beogradu 9. septembra, i tom prilikom najavila osnivanje Foruma predsednika naklonjenim porodicama. Pozvala je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se pridruži, što je on s radošću prihvatio.

Prilikom njihovog susreta, Vučić je hvalio mađarsku populacionu politiku i isticao da je pokazala pozitivne rezultate, zbog čega je Srbija preuzela neka njihova rešenja prilikom izmena niz akata o porodici, te da će Srbijaa nastaviti da uči od Mađarske o politici prema porodici.

Srbija je, prema zvaničnim izjavama, samo u 2021. izgubila više od 74.000 stanovnika, što odgovara veličina Zrenjanina. Očekuje se da će rezultati popisa stanovništva koji počinje 1. oktobra pokazati da Srbija ima 600.000 manje ljudi nego što ih je bilo na prethodnom popisu 2011. godine.

Neke od mera kojima Vlada Srbije pokušava da zaustavi pad broja stanovnika sadržane su u izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom iz decembra 2021.

Tada je povećan roditeljski dodatak sa 100.000 (oko 850 evra) na 300.000 dinara (oko 2.500 evra). Taj dodatak se isplaćuje jednokratno i odnosi se na prvo dete koje je rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije.

Druga nova mera populacione politike su novčana sredstva namenjena majkama, a pomaže im se za izgradnju ili u kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta.

Stručnjaci smatraju da ne treba uzimati gotove mere od zemlje u kojoj je ekonomska situacija mnogo bolja od naše, već da se treba samo ugledati i to na praksu Danske, Islanda, Novog Zelanda i Kanade čija je populaciona politika globalno priznata.

Podsećaju na neprimerene stavove premijera Viktora Orbana o migrantima i rasama, i o stavu da u Mađarskoj treba da žive samo Mađari. Takođe, kažu da je njegova populaciona politika usmerena srednjoj klasi.

O najavljenom Forumu predsednika naklonjenih porodicama još uvek nema nikakvih detalja.

S.Ć./RSE

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu