Vesti

EU će doprineti tražnji uglja: Iz rudnika u Nemačkoj

Foto: AP

2. 8. 2022. / 12.39

Porast potražnje za ugljem: Srbija uvozi četiri miliona tona

Predviđa se da će globalna potrošnja uglja u svetu ove godine porasti za 0,7 odsto. Vlada Srbije je EPS-u odobrila da uveze četiri miliona tona uglja do kraja 2023.

Na osnovu trenutnih ekonomskih i tržišnih trendova, predviđa se da će globalna potrošnja uglja ove godine porasti za 0,7 odsto, znači na osam milijardi tona – navodi se u izveštaju Međunarodne agencije za energiju (IEA) u ažuriranom izveštaju o tržištu uglja.

Sve to pod pretpostavkom da se, kao što se očekuje, kineska ekonomija oporavi u drugoj polovini godine, s obzirom da je odgovorna za više od polovine globalne potrošnje uglja“.

Što se Srbije tiče, predsednik Aleksandar Vučić, kad god govori o energentima, istakne kratkovidost onih koji su tražili da se odreknemo uglja po cenu sopstvene energetske bezbednosti, a cela Evropa se sada vratila na ugalj i nuklearke.

"Da nemamo ugalj i da smo poslušali sve one koji su nam solili pamet da se odreknemo uglja, sada ne bi mogao niko da gleda ovu emisiju, frižideri ne bi radili, faktički ne bismo imali struju“, rekao je nedavno.

Vlada Srbije je EPS-u dozvolila da uveze četiri miliona tona uglja do kraja 2023, i prvi ugovori sa rudnicima Pljevlja i Banovići su potpisani.

Ovog juna, Zorana Mihajlović ministarka energetike, je izjavila da EPS mora da uloži najmanje 150 miliona evra kako bi površinski kopovi u Rudarskom basenu Kolubara davali dovoljne količine uglja. Problem je, kako je dodala, što EPS prethodnih godina nije vodio računa o kopovima

Među greškama koje su napravljene, ona je navela da je planiranje bilo loše, pa tako nije na vreme skinuta otkrivka sa uglja, niti je pripremljena infrastruktura, kao što su putevi. Mihajlović je naglasila da je nemoguće kopove pripremiti u kraćem vremenskom periodu.

Ovog aprila je javljeno da zalihe uglja koji uvozimo iz Rusije imamo za pet meseci.

IEA predviđa se da će Evropska unija doprineti tražnji, kako bi ugljem zamenila gas ili ga sačuvala za zimu zbog pada uvoza iz Rusije.

Ukazuje se i da će tržište uglja 2023. godine oscilirati, pre svega zbog stupanja na snagu embarga Evropske unije na taj energent, zbog čega bi cene mogle da nastave da rastu i dogodine. Pošto su rastuće cene prirodnog gasa učinile ugalj konkurentnijim na mnogim tržištima, to je podstaklo potražnju, što je zauzvrat izazvalo povećanje međunarodnih cena uglja, koje su tri puta obarale rekord svih vremena između oktobra prošle i maja ove godine.

S.Ć. /FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu