Društvo

Jedan od simboila Beograda: Kula Geneks na Novom Beogradu

Foto: FoNet

5. 3. 2023. / 15.32

Poruka stanara Geneks kule sa protesta: Država se odriče zarade u korist Kajmakovića

Dve nedelje pre prodaje Geneks kule, smenjena je sudija Ljiljana Matić koja je sedam godina vodila slučaj – desilo se isto što i tužiteljkama Savović i Paunović, rekli su na današnjem protestu stanari i ostali zainteresovani za budućnost Geneks kule. Čini se da država neće iskoristiti svoje pravo preče kupovine

Stanari i ostali zainteresovani za budućnost Geneks kule, protestovali su danas u Beogradu ne bi li podsetili državu da 8. marta ističe rok do kog bi mogla da iskoristi pravo preče kupovine kako bi ova zgrada postala javno dobro.

Trenutno, sve se čini da država to neće učiniti, i da će kupovina dela Geneks kule koja je obavljena licitacijom početkom februara postati validna, odnosno, da će vlasnik ovog kulturnog dobra postati firma Eureka bar koja se bavi pripremanjem i posluživanjem pića, a čiji je vlasnik Aleksandar Kajmaković Peconijev saradnik.

"Dve nedelje pre licitacije, smenjena je sudija Privrednog suda dr Ljiljana Matić koja je sedam godina vodila slučaj, a na njeno mesto je postavljen Goran Maksimović kome je to bio prvi radni dan“, kaže za portal "Vremena“ upravnik stambene zajednice Geneks kule Božidar Stavrić.

"Ljiljani Matić se desilo isto što i tužiteljkama Bojani Savović i Jasmini Punović koje su se bavile EPS-om“, kaže Božidar Stavrić i dodaje da je bilo "nemoguće očekivati da će novi sudija moći da prouči 20 fascikli materijala o prodaji Geneks kule“.

Stavrić ne veruje da će država reagovati do 8. marta. Kaže da su pisali i predsedniku i premijerki države, ali da su iz njihovih kabineta dobili odgovore da je predmet prosleđen Ministarstvu pravde odnosno privrede.

"Jedini nam je odgovorio Emanuel Žofre, šef delegacije EU u Beogradu.“

Stavrić kaže da će iskoristiti sva prava koja imaju, pa će, u slučaju da se država ne oglasi kao što očekuju, uložiće prigovor na prodaju Privrednom sudu, a zatim će otići i na naredne instance do Strazbura.

U slučaju da ih odbije i Vrhovn sud, vlasnik Geneks kule će postati Aleksandar Kajmaković.

"Mi sve vreme upozoravamo državu da bi, ako bi iskoristila svoje pravo preče kupovine, mogla da zaradi. U protivnom, zaradiće Kajmaković, kao što je već zaradio“, kaže Stavrić i podseća da je "deo zgrade koji je licitiran prvobitno procenjen na 35 miliona evra, ali da je ta početna cena do ove februarske licitacije, treće po redu, spuštena na 20 miliona“.

"Razlika između te dve cene nije jedina zarada novog vlasnika. Prodaja svakog sprata zgrade doneće mu još po jedan novi milion evra. Ne razumem zašto to ne bi zaradila država“, pita se Stavrić.

To je bilo jedno od pitanja okupljenih na današnjem skupu. Zahtevali su "da Vlada 8. marta iskoristi pravo preče kupovine i da se od poslovnog dela zgrade Geneks kule napravi javno dobro", i tražili "raspuštanje Agencije za licenciranje stečajnih upravnika zato što su oni glavni krivci da se ovo kulturno dobro proda budzašto", rekao je Stavrić.

O tome su govorili i transparenti koje su nosili učesnici protesta "Podrška tužiteljkama", "Niko nije jači od države sem naroda" , "Geneks mora biti zdrav" "Kulturom protiv korupcije, kriminala nasilja".

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu