Kosovska kriza

Zajednička vizija kosovske nezavisnosti: Derek Šole i Aljbin Kurti

Foto: Kabinet kosovskog premijera

12. 1. 2023. / 10.32

Poseta Dereka Šolea regionu: Američka vizija države Kosovo

Kurti o međusobnom priznanju, Dačić o principijelnom nepriznavanju, a Šole o formiranju Zajednice srpskih opština u skladu sa Ustavom Kosova i američkoj viziji suverene kosovske države

Viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole sastaće se danas u Beogradu sa najvišim srpskim državnim zvaničnicima u okviru svoje zapadnobalkanske turneje koju je počeo u Skuplju, a nastavio juče u Prištini. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić Šolea je nazvao važnim čovekom sa kojim će imati važne razgovore.

Posle razgovora sa važnim američkim izaslanikom premijer Kosova Aljbin Kurti je izjavio da "dijalog sa Srbijom treba da se zasniva na međusobnom priznanju“, preneo je Indeks onlajn.

U saopštenju kosovske vlade se navodi da je Kurti sa Šoleom razgovarao o odnosima Kosova i Srbije, procesu dijaloga i evropskom putu Kosova, o intenziviranju napora da se dođe do pune normalizacije odnosa Kosova i Srbije "sa fokusom na obostrano priznavanje“.

U pratnji Šolea bili su američki specijalni izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika sekretara za evropsku politiku i NATO Spenser Bojer i ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer.

Ništa od priznanja nezavisnosti Kosova

Kurtijevim nagoveštajima “međusobnog” priznanja nije ostao dužan ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. On je u emisiji "Pravi ugao" Radio-televizije Vojvodine rekao da su “pitanje Kosova i Metohije sa jedne strane i sankcija Rusiji sa druge kao spojeni sudovi“, te da kao što Zapad neće odustati od sankcija Rusiji, tako Srbija neće odustati od svog principijelnog stava o svom teritorijalnom intergritetu, tj. da je teritorija Kosova neotuđivi deo Srbije.

A što se ulaska Kosova u međunarodne organizacije tiče, koje Srbija gde god može pokušava da spreči, Dačić kaže da Kosovo suštinski nema uslova da uđe u Savet Evrope, ali da ima većinu potrebnu za to, zbog čega Srbija nema mogućnost da to spreči.

Na podsećanje da je američki izaslanik Gabrijel Eskobar jednom prilikom rekao "da će se Srbija jednog jutra probuditi i shvatiti da je Kosovo nezavisno“, Dačić je kazao da bi oni jednog jutra mogli da se probude i shvate "da Kosovo nije baš nezavisno".

Srbija ima svoje crvene linije, rekao je Dačić pred dolazak Šolea u Beograd, a jedna od njih je da ne želi više da pregovara o Zajednici srpskih opština jer je njeno formiranje odavno dogovreno i potpisano u validnim međunarodnim dokumentima.

Američka vizija o suverenom Kosovu

A sam Šole je izjavio da SAD u potpunosti podržavaju predlog i napore evropskih partnera s ciljem postizanja "pravno-obavezujućeg sporazuma“ i dijalog koji vodi ka tome, prenosi KoSSev.

Naglasio je da SAD zadržavaju jake veze sa Prištinom i "dele viziju o Kosovu kao suverenoj, nezavisnoj, prosperitetnoj i multietničkoj“ državi, baš kao i viziju o "punoj integracije Kosova u evroatlantske i evropske strukture“.

A zauzvrat Vašington očekuje da Priština ispuni sve svoje međunarodne obaveze, uključujući i formiranje Zajednice sprpskih opština jer se tu radi o "ratifikovanom sporazumu i međunarodnoj obavezi“ i on, Šole, se raduje tome.

A onda je objasnio da bi ZSO trebalo da bude usklađen sa Ustavom Kosova i da SAD "neće podržati aranžman Republike Srpske ili bilo šta što nije u skladu sa kosovskim Ustavom“.

Iste poruke će preneti i Vučiću, rekao je Šole, uz opomenu "obema stranama“ da izbegavaju provokacije jer se Amerika tome ne bi radovala.

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu