Ekonomija

27. 9. 2023. / 18.18

Poskupljenje struje od 8 odsto košta do 1500 dinara

Vlada Srbije tvrdi da je poskupljenje struje 1. novembra neophodno kako bi energetska preduzeća mogla pozitivno da posluju i prave novac za investicije

Najavljeno je da ćemo od 1. novembra plaćati skuplju struju za 8 odsto. Očekuje se da će Agencija za energetiku do kraja septembra saopštiti da li odobrava poskupljenje i u kom procentu.

Međutim, iako definitivna odluka nije doneta, već se računa koliko će tih eventualnih 8 odsto poskupljenja struje uticati na kućni budžet. Tako se očekuje da ukoliko se cena struje poveća za osam odsto, onda bi domaćinstvima koja prosečno troše od 350 do 400 kilovat-časova, računi bili uvećani od 340 do 400 dinara.

Oni koji se greju na struju, plaćali bi više od 930 do 1.500 dinara, u zavisnosti od uređaja koje se koristi za grejanje.

Prema istraživanju Deloitte-a grejanje na klimu štedi dva puta više struje nego grajanje na termoakumulacionu peć zato što klima uređaji ne koriste električnu energiju direktno za pretvaranje u toplotu, već za podršku procesima koji "prepumpavaju" toplotu iz spoljne sredine unutar stana što je najekonomičniji način grejanja.

Za prosečno izolovan stan od 60 metara kvadratnih račun za grejanje na klima uređaje iznosiće oko 12.600 dinara umesto sadašnjih 11.700, dok bi grejanje na termoakumulacionu peć koštalo oko 20.500 dinara, umesto sadašnjih 19.000 dinara.

Ovo bi bilo treće ovogodišnje poskupljenje, nakon januarskog i majskog.

Vlada Srbije ističe da je poskupljenje neophodno kako bi energetska preduzeća mogla pozitivno da posluju i prave novac za investicije.

 

Resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović rekla je ranije da je neophodno da dođe do poskupljenja struje i to pre nove godine, da će se nastojati da cena struje raste što je manje moguće, ali da je korekcija potrebna zarad dugoročne stabilnosti energetskog sistema.

Premijerka Ana Brnabić nedavno je rekla da se još razgovara s Međunarodnim monetarnim fondom o povećanju cena električne energije i da će se Vlada Srbije truditi da ne bude poskupljenja ili da bar bude minimalno.

S.Ć./Euronews/Kamatica

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu