Protest "Srbija protiv nasilja" ispred RIK-a

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

21. 12. 2023. / 18.36

Poslanice Jelena Milošević i Danijela Grujić pridružile se štrajku glađu

Marinika Tepić rekla je da će u štrajk glađu stupiti i poslanice Danijela Grujić i Jelena Milošević

Štrajku glađu Mariniki Tepić pridružiće se još dve poslanice – Jelena Milošević iz Niša i Danijela Grujić iz Novog Sada.

Marinika Tepić je na četvrtom protestu "Srbija protiv nasilja" rekla da želi da doda još jedan primer kršenja izbornih pravila – da se ruski državljanin koji je turistički boravio u Srbiji bez državljanstva našao u biračkom spisku za gradske izbore u Beogradu.

Jelena Milošević: Žene će promeniti svet

Poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) Jelena Milošević koja će se pridružiti potpredsednici SSP-a Mariniki Tepić u štrajku glađu, rekla je večeras da je to poruka građanima da oni neće odustati od zahteva.

"Mora da se pošalje poruka da se ovi zahtevi moraju poštovati", rekla je Milošević za televiziju N1. Ona je istakla da empatiju vlasti ne očekuje. Na pitanje da li imaju muškarca u koaliciji koji bi se pridružio štrajku glađu, ona je rekla da će žene promeniti svet.

Najavila je za sutra protest u Nišu i dodala da Nišlije nikada nisu ćutale na izborne krađe. Milošević je istakla da se ispred Republičke izborne komisije ne brani samo Beograd, već cela Srbija.

Aleksić: Opominjemo Vučića

Miroslav Aleksić, nosilac liste Srbija protiv nasilja izjavio je u četvrtak ispred RIK-a da će večeras tri njihova predstavnika imati uvid u birački spisak GIK-a, i to će uraditi nevezano za naše zahteve.

"Opominjemo i pozivamo Vučića da shvati i prizna šta je uradio i da se ne pravi lud, da nam se smeje u lice i kaže da su izbori bili najregularniji izbori,“ rekao je Aleksić i pozvao i ostale predstavnike opozicionih stranaka da im se pridruže u protestima.

Na novom, četvrtom protestu ispred Republičke izborne komisije u četvrtak, Aleksandar Jovanović Ćuta, predsednik Ekološkog ustanka i jedan od lidera liste "Srbija protiv nasilja“ rekao je da svi pričaju o izbornoj pljački, i da se postavlja pitanje legitimeta vlasti u Beogradu.

"Na osnovu čega Vučić i Šapić vladaju? Ogromna pljačka se dogodila u gradu, iako je u Srbiji osvojio većinu. Prekini agoniju Vučiću, poštuj volju zakona i raspoši nove izbore u ovom gradu, da prekinemo igru sa izbornom voljom naroda,“ izjavio je Ćuta.

On je takođe pozvao i ostale sa izbornih lista da se pridruže protestima.

Srđan Milivojević, poslanik Demokratske stranke naveo je da su oni predali progovore, da teku rokovi od 72 sata ali ono što je važno, postavlja se pitanje krivično pravne odgovornosti.

"Imamo dokazanu krađu, kao što je bilo u Štark areni. Važno je da pokrenemo postupak pred institucijama,“ rekao je Milivojević.

Član pravnog tima liste "Srbija protiv nasilja" Vladimir Petrović rekao je danas novinarima da i dalje čekaju definitivan odgovor predsednika Gradske izborne komisije (GIK) na koji način će se sprovoditi uvid u izborni materijal.

Stefanović: Ako Srbija ostane zaključana u mračnoj kutiji onda smo u ogromnom problemu

"Ukoliko ne omoguće uvid svim ovlašćenim licima, a njih je 24, smatraćemo da je GIK onemogućio efikasno utvrđivanje činjenica bitnih za izborni postupak i dokaza koji se odnose na lica sa lažnim prebivalištem koja su uvezena kako bi glasala i promenila izbornu volju u Beogradu", poručio je Petrović. On je najavio da će u petak obavestiti javnost o svim dokazima koje budu našli.

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović rekao je da će lista "Srbija protiv nasilja" iskoristiti sva pravna sredstva radi poništavanja izbora.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će govoriti o mešanju strane zemlje u izbore u Srbiji, Stefanović je rekao da je Srbija država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i da je vlast tražila prisustvo Misije OEBS, Saveta Evrope i Evropskog parlamenta na izborima u Srbiji.

"Oni govore ‘strano mešanje’. Pa vi ste zvali te ljude. Njihove preporuke ste ignorisali", rekao je Stefanović za televiziju N1. On je dodao da je čitav civilizovan svet rekao "ovo nije normalno" i da želi da svetla budu na Srbiji. "Ako Srbija ostane zaključana u mračnoj kutiji onda smo u ogromnom problemu", rekao je Stefanović.

"Nećemo otkrivati lokacije koje ćemo blokirati, iz bezbednosnih razloga", rekao je za N1 jedan od studenata na protestu Ivan Bjelić.

Spremamo korake, sve ćemo vas obavestiti, ali ne želimo da bilo ko osim nas sazna šta će biti i kada će biti, dodao je.

M.J./FoNet/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu