Ekologija

Kako se povećava rejting u stranci: Irena Vujović

Foto: Tanjug

17. 1. 2023. / 18.55

Poslanici Zeleno-levog kluba: Ministarka Vujović, podnesite ostavku

Zahtev da podnese ostavku će joj povećati rejting u stranci, očekuje ministarka za zaštitu životne sredine. Sredstva za zaštitu životne sredine čine manje od jednog procenta budžeta, kaže Radomir Lazović, i podseća da je za promenu individualnih ložišta namenjeno milion evra godišnje, a da je za osam narednih godina za taj posao potrebno 600 miliona evra

Poslanici Zeleno-levog kluba zatražili, u razgovoru sa ministarkom zaštite životne sredine Irenom Vujović, zatražili su od nje da podnese ostavku, smatrajući da je ona odgovorna  zbog katastrofalnog stanja u toj oblasti.

Kako su preneli, ministarka  im je odgovorila da će nakon tog njihovog zahteva njen položaj u Srpskoj naprednoj stranci biti jači.

Poslanika Đorđe Pavićević rekao je da ona taj zahtev tretira kao političko pitanje.

Vujović je pokazala da ne shvata ozbiljnost situacije u oblasti zaštite životne sredine, rekao je poslanik Radomir Lazović na konferenciji za novinare nakon sastanka, a Ministarstvo je pružilo opravdanja da se "nešto radilo i da je uložen trud" da bi se promenilo stanje.

Lazović je naveo da se, kada se uporedi novac iz budžeta namenjen za zaštitu životne sredine sa drugim stavkama, vidi da sredstva za zaštitu životne sredine čine manje od jednog procenta budžeta. Kao primer da država ništa ne radi po pitanju zaštite životne sredine, naveo je da je za promenu individualnih ložišta namenjeno milion evra godišnje, a da je za osam narednih godina za taj posao potrebno 600 miliona evra.

Lazović je rekao da su poslanici kao zahteve zbog kojih je potrebna ne samo smena Vujović nego i promena politike zaštite životne sredine, naveli loš kvalitet vazduha zbog kojeg godišnje umre 15.000 ljudi, činjenicu da trećina ljudi u Srbiji nema ispravnu pijaću vodu, da skoro 40 odsto domaćinstava u Srbiji nema kanalizaciju, a u Beogradu kanalizaciju nema trećina domaćinstava, i da je Srbija zatrovana divljim deponijama kojih po podacima organizacija civilnog društva ima nekoliko desetina hiljada.

Lazović je rekao da su kao razloge za smenu naveli i da se Srbija, kada su u pitanju rudnici i kamenolomi, u potpunosti stavlja u korist investitora koji u saučesništvu sa Vladom dobijaju naša prirodna bogatstva.

Dodao je da je Srbija potpuno nespremna da se suoči sa predstojećim poplavama i sušama.

Lazović je rekao da je na sastanku posebno pitanje bilo u vezi sa narodnom inicijativom za zabranu iskopavanja litijuma koju je potpisalo 38.000 građana i na zvaničan način obratilo se narodnim poslanicima. Ukazao je da niko ne zna gde je ta inicijativa "sakrivena" jer ona nije došla ni do nadležnog ministarstva ni do nadležnog skupštinskog odbora

S.Ć./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu