Izbori 2022.

Potpuna dominacija: Aleksandar Vučić

Foto: Miloš Milivojević/Tanjug

5. 4. 2022. / 8.06

Posmatrači Evropskog parlamenta: Pritisak na birače i zloupotreba medija

Povratak pluralizma u Narodnu skupštinu je za pohvalu, ali je u izbornom procesu potpuno dominirao SNS, na birače je vršen pritisak, medijska scena je zloupotrebljena, RIK se ugasio pa je Vučić sam proglasio pobedu. Od Srbije se traži da se uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i konačno vrati demokratiju i vladavinu prava

Posle pobede Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke na izborima u Srbiji, socijalisti i demokrate u Evropskom parlamentu pozvali su vlast u Srbiji da "konačno napravi jasan proevropski izbor, vrati demokratiju i vladavinu prava i ozbiljno shvati reformu procesa proširenja“.

Srbija, takođe, mora da se što pre uskladi sa sankcijama Evropske unije protiv Rusije posle Putinovog rata protiv Ukrajine, stoji u saopštenju ove poslaničke grupe evroparlamentaraca, a prenosi Juropijen Vestern Balkans. U suprotnom, to će imati posledice po njenu EU perspektivu.

Povratak pluralizma u srpski parlament oni vide kao pozitivan pomak, ali “žale zbog ograničene mogućnosti birača da donesu informisan izbor usled pritiska vladajuće stranke”.

Pritisak na birače

Poslanik EP i šef delegacije evroparlamentaraca koji su posmatrali ovogdišnje izbore u Srbiji Tajs Reten ocenio je da je glavni uspeh na ovim izborima učešće opozicije, koja je pre dve godine bojkotovala parlamentarne izbore. Nažalost, osim veće izlaznosti i odziva birača, ne možemo dodati ništa pozitivnije, konstatuje Reten, jer je, uprkos izmenama izbornog zakonodavnog okvira i različitim političkim opcijama, na izborima u potpunosti dominirala vladajuća partija.

On kaže da su SNS i njeni saveznici vršili pritisak na birače i zloupotrebljavali medijsku scenu. Reten kaže da su ovi izbori pokazali da glasanje na tri nivoa ne bi trebalo da bude “normalna praksa u krhkim demokratijama”, jer su slabi izborni uslovi osnova za zloupotrebu vlasti. Dokaz za to je gašenje Republičke izborne komisije u izbornoj noći bez objavljivanja preliminarnih rezultata i izlaznosti birača, pa se Vučić sam proglasio pobednikom predsedničkih izbora.

Ruganje demokratiji

Evroposlanik Tonino Picula ocenio je da će Vučić i njegova SNS koja povezana sa Evropskom narodnom partijom nastaviti da se “ruga demokratiji”. Ovi izbori su ponovo pokazali Vučićevo potpuno nepoštovanje pravednosti izbornog procesa na račun srpskog naroda, rekao je Picula.

Dodao je da bi Srbija trebalo da napravi vrlo jasan izbor po pitanju svog puta u EU. "Naš stav se nije promenio“, kazao je Picula, "Savet ne bi trebalo da otvara nova pregovaračka poglavlja sa Srbijom sve dok Vučićeva vlada ne napravi taj izbor, preokrene svoje namerno rušenje vladavine prava i sankcioniše Rusiju.“

M.N./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu