Crna Gora

Beskompromisno sa Moskvom: Dritan Abazović

Foto: Stevo Vasiljević/Pobjeda

11. 6. 2022. / 11.54

Potpuno usaglašavanje sa EU: Zamrznuta imovina Rusa pod sankcijama

Imovina Rusa koji se nalaze na zapadnom spisku pojedinačnih sankcija zamrzava se u Crnoj Gori. Pre nekoliko dana Podgorica je onemogućila Lavrovu da prođe kroz crnogorski vazdušni prostor. Evropska unije je zadovoljna kako se Crnogorci usaglašavanju sa njenom politikom

Crna Gora je u petak zamrzla 44 nekretnine sankcionisanih ruskih državljana, prenosi RTCG. Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić konstantovao je da je Crna Gora na liniji “stoprocentne usaglašenosti sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske Unije, što je demonstrirano prilikom najavljene posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu. Zvaničnici EU pozdravili su ovu odluku.

Zaplena se odnosi na 44 nekretnine u vlasništvu 34 ruska državljana koji su pod sankcijama, Uprava za katastar i državnu imovinu donela je rešenja kojima je njima ograničeno raspolaganje imovinom u Crnoj Gori.

Potparol Evropske Unije Peter Stano pozdravio je “potpuno” usklađivanje Crne Gore sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući “restriktivne mere i njihovu praktičnu primenu”, što se pokazalo i u “zabrani preleta Lavrovljevog aviona”.

Kada je Lavrov trebao realizovati svoj dolazak u Beograd, Crna Gora je pored Severne Makedonije i Bugarske zatvorila svoj vazdušni prostor za njegov avion. Kremlj je oštro osudio ovaj potez Crne Gore.

Sankcije Rusiji Podgorica je uvela još 8. aprila, ali samo formalno – jer do kraja istog meseca praktično nije postojala Vlada. Prethodna, kojoj je nepoverenje izglasano u februaru, odbijala je da ih uvede, te je tadašnji potpresednik Vlade Dritan Abazović presedavajući Političkom Komisijom samo načelno usaglasio Crnu Goru sa sankcijama, ali bez stvarne realizacije.

Sazivanjem Skupštine i izborom manjinske Vlade otklonjene su sve prepreke sprovođenju u delo sankcija Rusiji. Premijer Abazović je više puta naglasio da je Crna Gora na identičnom putu kao i EU, što svakako podrazumeva i zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku.

F.M./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu