Ekonomija

Foto: Aleksandar Anđić

8. 4. 2023. / 13.33

Potrošači: Nema ekonomskog opravdanja poskupljenju telekomunikacionih usluga

Kablovska televizija, internet, fiksna i mobilna telefonija poskupeli su u poslednjih godinu dana i do 1200 dinara. Istovremeno, Telekom nudi usluge za dinar onima koji postanu njihovi pretplatnicima. Potrošači smatraju da je ovakvo poslovanje ekonomski neopravdano

Paketi koji objedinjuju kablovsku televiziju, internet, fiksnu i mobilnu telefoniju poskupeli su u poslednjih godinu dana i do 1200 dinara.

Jetel, bivši Telenor, objavio je nove cene ovog meseca i one su za od 500 do 1.000 dinara mesečno veće nego godinu dana ranije. SBB je povećao cene svojih usluga za 150 dinara. Za prethodnih 12 meseci Telekom Srbija je podigao cenu svojih paketa od 450 do 1.200 dinara mesečno, a najnovije poskupljenje Telekom je objavio 21. marta.

"Ne vidimo neko ekonomsko opravdanje za poskupljenje telekomunikacionih usluga”, smatra Dejan Gavrilović iz udruženja Efektiva, i dodaje da ne deluje da su potrošači sa novim cenama dobili bolju uslugu.

Međutim, Telekom svim građanima koji ranije nisu koristili njihove usluge, nudi mogućnost da pojedine pakete tokom prvih godinu dana plaćaju po dinar mesečno.

Ekonomski novinar Miša Brkić kaže za "Novu“ da će se tek u završnom računu za 2022. videti da li ovakve "pogodnosti“ imaju i ekonomsku logiku i kaže da "kada je većinski vlasnik neke firme država, kada ta firma zna da iza nje stoji država te da će ona da pokrije sve gubitke – onda se tu troši i ono što se nema. Tako Telekom troši, a ne razmišlja o gubicima, jer zna da iza sebe ima državu“.

Dejan Gavrilović kaže da ako se ispostavi da je država dotirala novac kako bi Telekom obavljao posao “vrbovanja” SBB korisnika i njihovog prebacivanja u svoju mrežu, to bi bio klasičan primer nelojalne konkurencije.

Da li ove promene cena operatera kao i Telekomova pretplata za dinar ima ekonomsku logiku, videće se u finansijskom izveštaju Agencije za privredne delatnosti za prošlu godinu. Izveštaj za 2021. godinu pokazao je da je između profita i kapitalnih rashoda, Telekom ostvario negativni saldo od 188 miliona evra.

S.Ć./Danas

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu