Beograd

Po čemu će biti zapamćen sadašnji gradonačelnik Beograda: Aleksandar Šapić

Foto: Tanjug

12. 3. 2023. / 15.23

Povodom Šapićevih uvreda: Srpska napredna stranka da se javno ogradi od svog funkcionera

Kad jednog dana Aleksandar Šapić bude bivši gradonačelnik, biće zapamćen po uvredama. Već ih za prvih osam meseci mandata ima i više nego previše. Poslednjih dana uvredio je vaspitačice i Rome i – javnost je reagovala

Kad su u sredu vaspitačice protestovale zbog katastrofalnih uslova rada neisplaćene solidarne pomoći, što od 2019. nemaju lekarske preglede, što im već četiri godine nije nabavljena radna odeća i obuća, a plate su im ispod beogradskog proseka. gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić im je poručio da – lažu.

Kad su u subotu stanari nehigijenskog naselja na Karaburmi postavili barikade na kolovoz kako bi sprečili da ulicom Vuka Vrčevića prolaze kamioni zato što je jedan od njih nedavno usmrtio jednoipogodišnju devojčicu. Gradonačelnik im je rekao da su sami krivi za to.

Ovo su najnovije Šapićeve uvrede svojim sugrađanima, njegov zaštiti znak kao gradonačelnika.

Očekivano, usledile su reakcije. Na primer:

"Za svaki navod da lažemo imamo dokaze koji potvrđuju da nije tako kako gradonačenik kaže“, istakla je Vesna Janjić predsednica Samostalnog sindikata radnika predškolskog vaspitanja i orbazovanja Beograda, a Šapićevu izjavu ocenila kao "neprimerenom“. Povodm Šapićeve ocene da je to što su poslednji put dobili uniforme 2019. godine "relativno skoro“, je zamolila je gradonačelnika da im pokaže "jedno svoje markirano odelo iz 2019. godine, pod uslovom da ga je svaki radni dan nosio na posao“.

Jovana Ružičić, osnivačica i direktorka udruženja "Centar za mame“, rekla je da vrlo dobro zna "koliko su vrtići važni za razvoj i socijalizaciju dece kao i koliko su važni oni koji rade u njima. Dužnost je Grada i lokalnih samouprava da im obezbede dobre i dostojanstvene uslove za rad, kako bi oni mogli nesmetano da obavljaju svoju, za celo društvo važnu, ulogu“.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je danas da je izjava gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića povodom rešavanja problema Roma koji žive u nehigijenskim neformalnim naseljima za "osudu, neprimerena i duboko zabrinjavajuća“.

"Takva izjava otkriva suštinsko nerazumevanje svih životnih prepreka sa kojima se Romi suočavaju“, rekla je i istakla da "ovakve izjave dodatno podstiču predrasude prema ovoj marginalizovanoj društvenoj grupi i produbljuju sveprisutni narativ u kojem se okrivljuju oni koji su diskriminisani.“

Janković jer istakla da bi "bilo važno da gradonačelnik glavnog grada jedne evropske zemlje shvati zašto je opasna diskriminatorna retorika i da se sa zbog toga izvini.“

Mensur Haliti, direktor pri Kancelariji za Romske inicijative u Fondaciji za Otvoreno društvo je ocenio "da je u Srbiji antiromsko raspoloženje duboko ukorenjeno u neprijateljskim stavovima javnosti, nasilnoj politici, diskriminatorskim institucijama, politikama i praksama, kao i dehumanizaciji i demonizaciji medija“.

"Kao Romi, tražimo izvinjenje od gradonačelnika Šapića za njegove bezosećajne i diskriminatorne primedbe, a pozivamo i Srpsku naprednu stranku da se javno ogradi od njegovog stava i da preduzme odgovarajuće mere da ga sankcioniše zbog takve izjave“, kazao je Haliti.

"Kao građani i birači, tražimo da političari poput Šapića odgovaraju za svoje postupke i reči koje mogu naštetiti zajednicama kojima služe, a podsećamo gradonačelnika da Romi čine značajan birački blok od oko 10 odsto građana Beograda. Nećemo zaboraviti ovu epizodu i iskoristićemo naša demokratska prava da pozovemo na odgovornost one koji održavaju diskriminatorsku retoriku i retoriku koja izaziva podele“, poručio je Halili.

Đorđe Miketić narodni poslanik stranke Zajedno,javnu osudu i poziv Šapiću da se hitno izvini Romima poslao ministru za ljudska i manjinska prava Tomislavu Žigmanovu, Nacionalnom savetu Roma, Delegaciji EU u Srbiji, dodavši da će o anticivilizacijskom ispadu gradonačelnika obavestiti i Evropski parlament.

"Osuda Šapićevog rasizma mora biti zatražena i od Srpske napredne stranke (SNS), jer pitanje je kako se oseća njegova koleginica, poslanica SNS Nataša Tasić, kao i drugi pripadnici romske manjine koji su u SNS", rekao je Miketić i dodao da je poverenica za zaštitu ravnopravnosti jedina institucija koja je do sada reagovala na Šapićev rasizam.

"Beograd je uvek bio kosmopolitski, i grad otvorenog srca, a sada se, nažalost, na njegovom čelu nalazi čovek koji svojim rasističkim izjavama i postupcima okreće građane Beograda protiv naših romskih sugrađana i drugih manjinskih društvenih grupa", istakao je Miketić.

Kad jednog dana Aleksandar Šapić bude bivši gradonačelnik, biće zapamćen po uvredama. Već ih za prvih osam meseci mandata ima i više nego previše.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu