Kultura

Neće ostati na ulici: Zaposleni "Boška Buhe", na protestu krajem marta

Foto: Tanjug

24. 4. 2023. / 18.01

Pozorište „Boško Buha“: Rekonstrukcija zgrade je izvesna

Najstarijem pozorištu za decu nedostaje još jedan dokument, onaj o imovinsko-pravnim odnosima, pa da rekonstrukcija njihove zgrade posle osam godina čekanja – počne. Iz Kabineta premijerke Brnabić dobili su usmenu najavu da je to pitanje trenutka

Pozorište "Boško Buha“ poslalo je danas medijima informaciju, lepu vest, da su dobili i poslednji dokument koji im je nedostajao i sprečavao raspisivanje tendera za rekonstrukciju njihove zgrade.

"Dobili smo rešenje kojim MUP Republike Srbije, Sektor za vanredne situacije, daje saglasnost na dokumentaciju o predviđenim merama zaštite od požara“, potvrđuje za portral "Vremena“ Nada Baša, pravnica pozorišta.

Objašnjava da je "to veoma važan dokument, i strahovali smo da li ćemo ga dobiti s obzirom da je Palata Iskra u kojoj se pozorište nalazi, veoma stara“.

Napominje da su građevinsku dozvolu ranije dobili, i da je ona i dalje pravosnažna.

Nedostaje još samo dokument o imovinsko-pravnim odnosima, glavna prepreka rekonstrukciji zgrade.

Nada Baša kaže da im je "iz Kabineta premijerke rečeno da je postignut dogovor sa osobama koje su se uknjižile u prostor koji pripada pozorištu, i da je pitanje trenutka kada ćemo potvrdu o tome dobiti napismeno.“

Napominje i da je premijerka Brnabič obećala da će rešiti problem "Buhe“, te da će izgleda to i postići.

U pozorištu "Boško Buha“ su saopštili da je sada "već izvesno da će se predstave u skorije vreme gledati u renoviranoj sali Pozorišta ’Boško Buha’, tamo gde ono i pripada, u srcu Beograda, na mestu koje prepoznaju mnoge generacije naše publike“.

Pozorište "Boško Buha“ čeka osam godina na rekonstrukciju.

Da deo prostora na Trgu Republike gde se nalazi od osnovanja, od 1950. godine., nije njihov zato što ga je Grad Beograd otuđio u korist Aleksandra Kajmakovića, otkriveno je  javnosti 20. marta ove godine pošto su zaposleni pozorišta javno zatražili od Grada da razreši imovinsko-pravnu situaciju njihovog prostora, jer je to preduslov za početak rekonstrukcije.

Nakon toga, portal Nova.rs je objavio zašto je nastao problem: u katastru nepokretnosti piše da je 2017. godine vlasnik pozorišnog foajea i sale postao Aleksandar Kajmaković, Aca Bosanac, Peconijev saradnik.

Javnost je reagovala, pokrenuta je peticija podrške "Buhi“, a predsednica Vlade Republike Srbije optužila je nedeljnik "Vreme“, televizije N1 i Nova S i dnevni list "Danas“ da brutalno lažu i da namerno manipulišu činjenicama. Tom prilikom, obećala je da će se lično zauzeti da problem najstarijeg pozorišta za decu bude rešen.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu