Beograd

Traže da im se vrati njihova scena: Zaposleni "Buhe" juče nakon press konferencije

Foto: Tanjug

21. 3. 2023. / 1.02

Pozorište „Boško Buha“: U vlasništvu Aleksandra Kajmakovića?

Najstarije dečje pozorište u Beogradu čeka osam godina na rekonstrukciju zbog nerešenih imovinskih odnosa. Juče je otkriveno da je foaje i salu kupio Aca Bosanac. Do tada, ceo prostor koji je koristilo pozorište, bio je u vlasništvu Grada

Netom pošto su zaposleni pozorišta "Boško Buha“ juče javno zatražili od Grada da razreši imovinsko-pravnu situaciju njihovog prostora na Trgu Republike jer je to preduslov za početak rekonstrukcije, portal Nova.rs je objavio zašto je nastao problem: u katastru nepokretnosti piše da je 2017. godine vlasnik pozorišnog foajea i sale postao Aleksandar Kajmaković, Aca Bosanac, Peconijev saradnik.

Pozorište "Boško Buha“ je na Trgu Republike od osnivanja, od 1950. godine. Kad je 2015. godine izašlo odatle zbog rekonstrukcije, imovinsko-pravni odnosi bili su rešeni: prostor koji je na toj adresi koristilo pozorište bio je u vlasništvu Grada.

"Problem je nastao 2017. kada je u katastru izvršeno uknjiženje na prostor foajea i sale Pozorišta od strane preduzeća “Rubin” Кruševac, da bi se kasnije vlasništvo prenelo na preduzeće “Butik” iz Кruševca. Ovim je došlo do otuđenja imovine grada Beograda, na koje Pozorište “Boško Buha” ima pravo korišćenja na neodređeno vreme“, saopštili su juče glumci javno, na dan Svetskog dana pozorišta za decu, s namerom da Grad obrati pažnju na njih.

“Pozorištu je saopšteno da je do navedenog uknjiženja došlo greškom, koja će biti ispravljena u najkraćem roku, što se ipak do danas nije desilo. Sekretarijat za kulturu je na našu inicijativu već nekoliko puta u prethodnih pet godina uputio zahtev Sekretarijatu za imovinske i pravne poslove za dobijanje informacije u kojoj je fazi postupak za ispravku navedene greške. Do danas nismo dobili odgovor”.

Do pomenute greške u uknjiženju došlo je u vreme kad je gradonačelnik Beograda bio Siniša Mali.

Možda je razlog ovoj tajnovitosti, piše portal Nova.rs, zato što je u katastru nepokretnosti zavedena firma "Beojana“ Aleksandra Kajmakovića kao vlasnik 995 kvadrata poslovnog prostora kulture na Trgu Republike broj 3.

Na toj istoj adresi registrovano je još jedno Kajmakovićevo preduzeće, "Boutique 1“. Na sajtu katastra nepokretnosti piše da je Kajmaković suvlasnik dela od ukupno 530 kvadrata poslovnog prostora te firme, dok je drugi deo upisan kao javna svojina.

Kajmaković se spominjao u okviru afere Veljko Belivuk. Zbog veza sa Belivukom, u velikoj akciji BIA i MUP, priveden je u februaru 2021. godine. Važi za bliskog saradnika Predraga Rankovića zvanog Peconi, vlasnika televizije "Hepi“, koji je pre nekoliko godina ranjen u napadu u hotelu u centru Beograda.

Inače, Aleksandar Kajmaković je juče, kao vlasnik firme "Eureka bar“, potpisao ugovor o kupovini dela Geneks kule za 2,4 milijarde dinara, koliko je ponudio na licitaciji 6. februara.

Drugi deo priče o prostoru "Boška Buhe“ tiče se Grada Beograda, a da li je povezan sa prethodnim, još uvek se ne zna.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je krajem februara da je moguće da će Pozorište “Boško Buha” biti izmešteno u kompleks “Beograda na vodi”, te da ostaje otvoreno pitanje da li će biti izmešteno potpuno ili će delovati na dve lokacije.

Radivoje Dinulović, predsednik Upravnog odbora "Buhe“ nedavno je usmeno informisan da kompanija “Beograd na vodi” planira totalnu rekonstrukciju objekta Pošta broj 6, i da u okviru toga planira izgradnju dečjeg pozorišta, koje bi bilo namenjeno proširenju "Buhe“.

Onda se ispostavilo da je predviđeno potpuno izmeštanje "Buhe“ u zgradu Pošte, što su predstavnici pozorišta odbili kao neprihvatljivo rešenje.

Nakon toga je održano niz sastanaka s predstavnicima republičkih i gradskih vlasti, i jednoglasno je zauzet stav da “Buha” ostane na Trgu Republike, a da zgrada stare Pošte može biti prihvatljiva samo kao dodatna scena, jer ne omogućava odgovarajuće uslove za funkcionisanje celovitog Pozorišta.

U konsultacijama sa Sekretarijatom za kulturu, pozorištu je saopšteno da će to pitanje rešiti osnivač “Buhe”, Grad Beograd, koji “čini sve što je u njegovoj moći da se ove stvari prevaziđu”.

“Pitanje proširenja i druge scene treba ostaviti za neko drugo vreme. Moje je čvrsto uverenje da prostor na Savskom trgu nije nešto gde ovo pozorište može i treba da radi. Taj objekat jeste nešto bolji od ovoga, ali ne zadovoljava potrebe ‘Buhe’ u celini”, istakao je Dinulović juče pred novinarima.

Na potezu je Grad.

 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu