Vesti

Selo Trstenica u Obrenovcu dobilko je vodovod prošle nedelje: Aleksandar Šapić

11. 10. 2022. / 17.26

Pravo na vodu: Ustav da garantuje vodovod

Dragan Jovanović Ćuta će predložiti zakon kojim bi se uredilo da vodni resursi postanu ustavna kategorija. Aleksandar Šapić je obećao da će se potruditi da i prigradski delovi prestonice dobiju vodovod

Građani Slovenije su se na referendumu izjasnili da voda, kao prirodni resurs, pripada svakom građaninu Slovenije podjednako.

U Srbiji, međutim, ima delova bez vodovoda. S tim u vezi, Dragan Jovanović Ćuta predsednik skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine predložiće zakon kojim bi se uredilo da vodni resursi postanu ustavna kategorija.

I gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić će se potruditi da svi za koje je odgovoran, imaju vodu u stanu.

Prošle nedelje je rekao da će učiniti sve da se građani beogradskih opština podjednako tretiraju, te dodao da je žalosno da u 2022. godini i dalje postoje mesta u kojima građani još uvek nemaju vodu.

Bilo je to prilikom puštanja u rad novoizgrađene vodovodne mreže u naselju Trstenica u Obrenovcu, kojom je obuhvaćeno oko 300 domaćinstava.

U Obrenovcu još uvek nemaju vodovod stanovnici  mesnih zajednica Orašac, Vukićevica, Ljubinić i Dren. U  Barajevu selo  Manić je bez vode, kao i naselja Zaklopača i Vinča u Grockoj.

Šapić je u Obrenuvcu najavio da će se "potruditi da posebno u prigradskim opštinama, da obezbedimo da domaćinstva budu priključena na vodovod.“

Naveo je da se za pomenuta naselja u Obrenovcu radi projekat kao i za Barajevo, a da je za naselja u Grockoj u toku dovođenje vode.

On je istakao da je problem snabdevanja vodom posebno izražen u opštini Mladenovac i najavio da bi za mesec dana trebalo da bude potpisan ugovor za deonicu regionalnog vodovoda Makiš–Mladenovac, čime će se ova opština povezati na beogradski vodovod.

"Mislim da smo u ova tri meseca, koliko funkcioniše nova gradska uprava, pokazali da nam je stalo do svih građana i da nije važno na teritoriji koje opštine žive. Odredili smo i značajna sredstva a sledeće godine biće veći budžet namenjen opštinama.“

Nedavno usvojkenim rebalansom gradskog budžeta, opština Obrenovac je dobila najviše novca, i biće jedina prestonička opština koja će dobijati više od milijardu dinara. Svečnosti u Obrenovcu je prisustvovao i bivši predsednik opštine gradski menadžer Miroslav Čučković-

S.Ć./Danas/FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu