Kultura

Foto: Printscreen You Tube/Trailer

27. 7. 2023. / 20.29

Pre Openhajmera i Barbi – Openhajmer i Barbi

TV Beograd je snimila film o Openhajmeru pre pola veka, a pre 36 godina Barbi je u jednom filmu bila primer za anoreksiju i bulimiju. Taj film je zabranjen

Više od pola veka pre Kristofera Nolana, Beogradska televizija snimila je film o J. Robertu Openhajmeru "Slučaj Openhajmer 1970", prenosi portal Index.hr.

Režiju je potpisao Arsenije Jovanović po scenariju nemačkog pisca Hajnara Kifarta.

U Jovanovićevom filmu, u sudnici, likovi prepričavaju šta im se dogodilo u procesu izrade atomske bombe u Los Alamosu, kao i situaciju posle Drugog svetskog rata.

Roberta Openhajmera igra Branko Pleša, a osim njega glumili su i Petar Banićević, Predrag Tasovac, Stojan Dečermić, Marko Todorović i Rade Marković.

Zbog aktuelne "Barby“ Grete Gervig, ima ih koji su se setili animiranog filma iz 1987. koji prikazuje ovu lutku. Tod Hejns je snimio eksperimentalni kratki film "Superspar The Karen Carpenter Story“ o životu ove pevačice i u njemu animirao Barbi kako bi prikazao njemu tešku borbu sa anoreksijom i bulimijom. Barbi mu je poslužila da ilustruje pogoršanje njenog stanja koje je dovelo do njene prerane smrti.

Ovaj film je, zbog kontraverzi, zabranjen.

S.Ć./Index.hr/B92

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu