Vesti

Predvideli su ga: Donald Tramp i Homer Simpson

Foto: Printscreen

14. 8. 2022. / 11.50

Nova sezona Simpsonovih: Šta li će sad da predvide

U novoj sezoni autori Simpsonovih će objasniti kako to rade, kako predviđaju ono što će se u svetu tek desiti. Do sad su najavili korona virus, Trampa, ebolu, pametni sat, i još razno svašta. Majmunske boginje, međutim, ipak nisu

Šta li će sad da predvide, jedno je od uobičajenih pitanja povodom informacije da 25. septembra počinje nova, 34. sezona animirane američke serije Simpsonovi (The Simpsons). Naime, jedna od specifičnosti ove satirične parodije o američkom srednjem staležu, kao i jedan od razloga njene izuzetne popularnosti, je slučajnost da su Homer Simpson i ostali već više puta "predvideli“ buduće događaje u svetu.

U novoj, 34. sezoni, otkrili su autori Simpsona, u jednoj epizodi će moći da se sazna kako to rade.

Najnovije njihovo predviđanje bili su ruska invazija na Ukrajinu, i majmunske boginje.

Kad je počeo sukob u Ukrajini, fanovi su se setili stare epizode koja ga je, na neki način, predvidela. U njoj Homer Simpson, glavni lik serije, slučajno ispaljuje kapetana podmornice u ruske vode tokom vojne vežbe, što je podstaklo tek obnovljeni Sovjetski Savez da rasporedi trupe i tenkove na ulice, i odmah oživi Berlinski zid. Autori su potvrdili da sličnost između te epizode i aktuelnih događaja postoji.

Kad su se ove godine pojavile majmunske boginje, na društvenoj mreži Tviter postavljen je snimak na kojoj su dve fotografije. Jedna je iz epizode emitovane 1998. godine u kojoj Homer uzima majmunče da mu bude kućni ljubimac, a na drugoj Homer ima boginje kako bi se zaključilo da je on odavno najavio dolazak te bolesti.  Ispostavilo se da su fotografije iz različitih epizoda, da Homer ima male boginje koje nije dobio od majmunčeta, odnosno, da su ovog puta fanovi hteli da se u seriji desi nešto čega nema.

Najraširenije je uverenje da su autori serije još pre 27 godina predvideli korona virus. Radi se o epizodi u kojoj su se stanovnici Springfilda, u kome žive Simpsonovi, razboleli od Osaka gripa tako što su naručili blendere iz Japana koje je pakovao radnik zaražen virusom ovog gripa i preneo ga u SAD.

Za ebola virus, čija je epidemija izbila 2015. godine, Simpsonovi su znali već 1997. godine: Mardž, Homerova žena, daje bolesnom Bartu, njihovom sinu, knjigu Radoznali Džordž i virus ebole, a na naslovnoj strani je majmun, životinja koja prenosi ovaj virus.

Pre 20 godina emitovana je epizoda kojom je predviđena kandidatura biznismena Donalda Trampa za predsednika SAD. Autori su tada hteli da u seriju ubace neku popularnu ličnost, i od 2000 predloga odlučili su se za Trampa.

Ili, Lisa Simpson, ćerka Homera i Mardž, je protiv Trampa i stalno govori o ekologiji, pa su u njoj fanovi serije prepoznali aktivistkinju Gretu Tunberg.

Teoretičare zavere najviše intrigira epizoda u kojoj porodica Simpson dolazi u Njujork, kupuju vodič kroz grad na komne je uz fotografiju Kula bliznakinja cela od 9 dolara. Bliznakinje su mnogima na slici izgledale kao broj 11, što dovodi do brojke 911, odnosno septembar jedanaesti, kada se 2001. godine dogodio napad.

Godine 2012. prikazana je epizoda u kojoj Lejdi Gaga leti iznad publike na koncertu dok visi na sajli, što se zaista i desilo na  Superboulu 2017. godine. Ona je tada preletala do scene sa krova stadiona i nosila identičnu garderobu kao onu iz Simpsonovih.

Milhaus, komšija i drugar Barta Simpsona,  predvideo je 2010. da će Bengt R. Holmstrom dobiti Nobelovu nagradu za ekonomiju. Godine 2016.to se i desilo.

U epizodi iz 1995. u kojoj se Lisa udaje, u jednom trenutku ona i Mardž razgovaraju telefonom sa ekranom. Takođe, Simpsonovi su razgovarali putem satova na ruci gotovo 20 godina pre nego što se na tržištu pojavio Eplov pametni sat.

Doris koja radi u školskoj kuhinji u Springfildu,  je 1994. godine u ručak ubacuje i delove konjskog mesa. Devet godina kasnije u Irskoj je u supermarketima u goveđim burgerima DNK testom utvrđeno konjsko meso.

Prva epizoda ove komedije situacije emitovana je 1989. godine. Serija (tvorac Met Grejnuing za Fox Broadcasting) je postala jedna od najuspešnijih i najcenjenijih u istoriji televizije  i još uvek je najdugotrajniji američki sitkom i animirana serija uopšte. Do sada je emitovano 707 epizoda.

S.Ć./NovaS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu