Vesti

Glavna tema je rebalans budžeta: zgrada Gradske skupštine

Foto: Aleksandar Anđić

25. 9. 2022. / 20.51

Pred sednicu skupštine Beograda: Rebalans budžeta ne predviđa štednju

Iz hiljadu strana nečitko priređenih strana materijala o dnevnom redu sednice Beogradske skupštine, vide se mnoge nepravilnosti. Na primer, predviđeno je manje novca za zaštitu životne sredine, a više za rashode zaposlenih

Četvrta sednica Beogradskog parlamenta zakazana je za sredu 28. septembar. Glavna tačka dnevnog reda je usvajanje rebalansa budžeta za ovu godinu. Prema informacijama odbornika nekih opozicionih stranaka, materijal za sednicu je podeljen nekoliko dana pre početka, iako je propisano najmanje – sedam.

Materijal o kome će se odlučivati je na hiljadu strana, nečitko priređenih.

Direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović upozorava  da se iz uporednog pregleda rashoda i izdataka po funkcionalnoj klasifikaciji vidi da je predviđeno 2,24 milijarde dinara manje za zaštitu životne sredine, a rashodi za zaposlene veći su za 382 miliona, a za korišćenje roba i usluga za 1,92 milijarde dinara.

"Zanimljivo je da u rebalansu budžeta nema značajnijih rezova po pitanju troškova administracije i operativnih troškova gradske uprave, što ukazuje da je ovaj dokument urađen na brzinu, bez ambicije da se pristupi ozbiljnijim reformama“, izjavio je Jovanović.

Poslanik odborničke stranke "Zajedno“ Đorđe Miketić primećuje da predviđeni budžet ne oslikava predviđene restrikcije struje.

"Uštede moraju da budu i u budžetu i moramo zaista napraviti jedan restriktivni budžet, da vidimo kakva će biti ova grejna sezona i da se spremimo zaista za sledeće proleće i sledeću godinu koja neće biti ništa lakša, što znači – ovaj rebalans budžeta je tajni. Zašto? Zato što isisavaju novac“, naglašava Miketić.

Dobrica Veselinović šef odborničke grupe Ne davimo Beograd – Moramo ocenjuje da su sporni i vaučeri u vrednosti od 50 evra za kupovinu sportske opreme predškolcima, osnovcima i srednjoškolcima, što će opteretiti gradski budžet za milijardu i 800 miliona dinara.

Odgovor na pitanje da li će ove njihove primedbe biti uvažene, verovatno da ne treba ni postavljati.

S.Ć./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu