Region

Najmlađi predsednik države u Evropi: Jakov Milatović sa suprugom Milenom

Foto:; Tanjug

2. 4. 2023. / 20.53

Predsednički izbori u Crnoj Gori: Ubedljiva pobeda Jakova Milatovića

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) objavio je projekcije rezultata presedsedničkih izbora u Crnoj Gori. Rezultati pokazuju ubedljivu pobedu Jakova Milatovića

S.P
.Novi predsednik Crne Gore je Jakov Milatović, kandidat pokreta Evropa sad. Novo lice na političkoj sceni Crne Gore uspeo je da osvoji preko 20 posto više glasova od Mila Đukanovića, koji zemljom upravlja već 30 godina.

Milo Đukanović osvojio je 39,9 odsto glasova, dok je Jakov Milatović osvojio 60,1 odsto glasova, pokazuju preliminarni rezultati na osnovu 62,7 odsto obrađenog uzorka, podaci su Centra za monitoring i istraživanje (CeMI). Iz CeMI-ja su saopštili da je uzorak stabilan i da ne očekuju da će se rezultat značajno promeniti.

U drugom krugu predsedničkih izbora za petogodišnji mandat šef države nadmetali su se aktuelni predsednik i kandidat DPS Milo Đukanović i kannidat Pokreta Evropa sada Jakov Milatović. Glasačko pravo na imala su 542.154 upisana birača, a izlaznost je, prema podacima od 19:00 časova bila na granici 67 odsto i za skoro tri odsto premašila je ukupni odziv birača u prvom krugu 19. marta od 64,2 odsto.

Izborni dan protekao je bez većih izbornih nepravilnosti. Često su prijavljivana upotreba mobilnih telefona na biračkim mestima, kao i fotografisanje glasačkih listića.

Danas je održan drugi krug predsedničkih izbora, u kojem su učestvovali aktuelni šef države i lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović i zamrenik predsednika Pokreta Evropa sad Jakov Milatović.

Glasačko pravo na predsedničkim izborima imalo je 542.154 građanina. Drugi krug predsedničkih izbora održan je prvi put posle 1997. godine, kada je protivkandidat Đukanoviću bio Momir Bulatović.

Od tada je na predsedničkim izborima u prvom krugu pobjeđivao kandidat DPS-a. Ovo su četvrti predsednički izbori od obnove nezavisnosti.

Predsednik države bira se na pet godina. Prvi krug predsedničkih izbora održan je 19. marta uz učešće sedam kandidata, ali niko nije osvojio potrebnu većinu glasova (više od 50 odsto). Prema privremenim rezultatima Državne izborne komisije (DIK), Đukanović je osvojio 35,37 odsto glasova (ili 119.673 glasa), a Milatović 28,92 (97.858).

S.P./Vijesti

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu