Vesti

Foto: Tanjug

5. 8. 2022. / 13.20

Predsednik države i poslanici: Ko krši zakon a ko ne želi da to vidi

BIRODI traži od predsednika Skupštine i njegovih sedam pomoćnika da istraže da li su novoizabrani poslanici u sukobu interesa. Poslanici su u zavisnom odnosu prema predsedniku države

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je danas novoizabranog predsednika i potpredsednike Skupštine Srbije da istraže da li su poslanici u statusu "zarobljenih" i da nađu rešenje za "sukob interesa".

BIRODI im predlaže da se obrate Agenciji za sprečavanje korupcije, Savetu za borbu protiv korupcije, telu Saveta Evrope za borbu protiv korupcije GRECO i Venecijanskoj komisiji.

"Nakon verifikacije mandata poslanika stekli su se formalno pravni uslovi za kršenje člana 40 Zakona o sprečavanju korupcije", ocenio je BIRODI.

Objašnjavaju da su kandidati za poslanike sa liste "Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve", dobijanjem statusa poslanika stupili u zavisan odnos prema predsedniku Republike.

Naime, Aleksandar Vučić je u skladu sa Statutom Srpske napredne stranke, predložio te ljude i u izbornoj kampanji davanjem svog imena izbornoj listi pomogao im da postanu poslanici, ukazao je BIRODI.

Zatim, "Narodni poslanici su dužni da se staraju da predsednik države poštuje Ustav, što oni u proteklom periodu nisu radili", navodi se u saopštenju.

Primedba da predsednik države ne poštuje zakon odnosi se pitanje da li Aleksandar Vučić sme da bude predsednik države i predsednik stranke.

Ustavni sud je o tome Radio slobodnoj Evropi rekao sledeće: ""Saglasno zakonu, Ustavni sud odlučuje o povredi Ustava od strane predsednika Republike u postupku koji pokreće Narodna skupština na predlog jedne trećine ukupnog broja narodnih poslanika".

Narodni poslanici do sada nisu ni jednom preduzeli ovu  inicijativu na koju ih obavezuje Ustav.

Zato kritičari vlasti navode Član 115 o nespojivosti funkcija: "Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost."

Prethodni predsednik Srbije, Tomislav Nikolić, podneo je ostavku na mesto predsednika SNS, rekavši da želi da bude predsednik svih građana Srbije. Pre njega, Boris Tadić je bio predsednik i države i Demokratske stranke. Vojislav Koštunica pre njega bio je na čelu i Demokratske stranke Srbije i države, a još ranije, Slobodan Milošević, bio je predsednik Srbije i Socijalističke partije Srbije.

Tokom deset godina koliko je na čelu SNS, Aleksandar Vučić je 20 puta najavljivao ostavku. Poslednji put, u martu,  rekao je daodlazi nakon formiranja nove Vlade Srbije. Parlament je konstituisan 1. avgusta i predsednik države ima rok od 90 dana da odredi mandatara.

Sredinom jula Dragan Đilas, jedan od lidera opozicije, nakon konsultacija o sastavu Vlade izjavio je da je Vučić potvrdio da na jesen odlazi sa čela SNS.

S.Ć./FoNet/RSE

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu