Kosovska kriza

Sam protiv svih: Aleksandar Vučić, Miroslav Lajčak, Gabrijel Eskobar, Emanuel Bon, Jens Pletner i Frančesko Talo

Foto: Tanjug

20. 1. 2023. / 18.47

Predsednik i petorica izaslanika Zapada: Teško sada, a biće još teže

Osim da je Aleksandar Vučić, kako kaže Miroslav Lajčak, pokazao dobru volju da donosi teške odluke, to jest da se povinuje zapadnom viđenju kosovke problematike, a Aljbin Kurti nije, ništa se više ne zna nakon posete zapadne unikatne misije sačinjene od petorice izaslanika Prištini i Beogradu

"Spremni smo da prihvatimo koncept i radimo na impelementaciji predloženog sporazuma, s tim što sam izrazio svu brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju“, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vili "Mir“ posle razgovora sa izaslanicima Zapada koje je predvodio specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Ne može, kaže Vučić, detaljnije da govori o njihovom predlogu, biće onom nemačko-francuskom, jer nije javan. Ali može i hoće da nam kaže da je kao predsednik Srbije danas nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koje bi bili stavljeni pred našu zemlju ukoliko se ne bismo usaglasili sa predloženim planom.

Da se naslutiti iz presednikovih zloslutnih reči, da će Srbija sa njim na čelu biti izložena nekim, ne može da nam kaže kojim, merama ukoliko ne prihvati neku vrstu priznanja Kosova ili se makar ne saglasi da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama.

Rekao je novinarima posle dugo najavljivanog susreta sa ovom unikatnom međunarodnom delegacijom (Lajčak, američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanici Francuske i Nemačke Emanuel Bone i Jens Plotner i savetnik italijanske premijerke Frančesko Talo) isto što je najavljivao i pre sastanka, da je to bio najteži razgovor, tj. otvorena i ozbiljna diskusija, koju je imao.

Da se konačno formira ZSO

Saglasan je bio Vučić sa zapadnom petorkom da zamrznuti konflikt nije rešenje jer kad imate zamrznuti konflikt samo je pitanje kada će neko da ga odmrzne i neki neodgovorni pojedinci, biće da je mislio na Aljbina Kurtija i njemu slične, da uruše mir i stabilnost celog Zapadnog Balkana.

Tražio je predsednik Srbije od "četvorke plus Miroslav Lajčak" da pomognu Beogradu da se prevaziđu turbulencije sa kojima se suočava na Kosovu i da se formira Zajendica srpskih opština koja je "ne samo obećana, već i potpisana pre 10 godina".

To je najhitnije, kaže Vučić, jer bi posle Srbi mogli da se vrate u kosovske institucije i da se svi vrate kakvoj-takvoj normalnosti.

U narednim danima hoće predsednik da se konsultuje sa Vladom Srbije, Skupštinom i važnim društvenim grupama, nije naveo koje su to važne društvene grupe, o spremnosti, ili nespremnosti, da se prihvati evropski koncept i radi na primeni predloženog sporazuma.

Idu teški dani

"Pred nama nisu laki dani, čeka nas mnogo teških odluka i ljudi treba da znaju da nema ni lepih, ni slatkih razgovora, a jedino mogu da kažem da sam zaista dao sve od sebe da čuvam i štitim Srbiju“, rekao je Vučić.

Zapadna petorka je tokom prepodneva u Prištini razgovarala sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, nakon čega je Lajčak u kratkom obraćanju medijima rekao da su "očekivali više razumevanja za mogućnosti koji nudi evropski predlog" za rešenje kosovskog pitanja.

Vučić demonstrirao volju da donese teške odluke

A u Beogradu je Lajčak pohvalio predsednika Vučića da je "demonstrirao odgovoran pristup i volju da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektive za Srbiju“, te da je plan o kome svi govore, a oni koji znaju neće da kažu šta predviđa, predstavljen još u septembru i da je on najbolji način za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i evropsku integraciju regiona, prenosi RTS.

"Naš posao će se nastaviti bez odlaganja", naglasio je Lajčak, kao i da je za njih, EU i SAD, "implementacija ZSO ključni element stabilnosti".

M.N./FoNet/RTS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu