Vesti

Dokumenta o jednostranoj odluci Prištine: Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug

31. 7. 2022. / 12.21

Predsednik Vučić: Molim za mir, ali Srbija će pobediti

Šta da rade Srbi na Kosovu kad ih noćas na administrativnoj granici u ponoć zaustavi kosovska policija, predsednik Vučić nije konkretno odgovorio. Prema anketi KoSSeva, više od 65 odsto od ukupno 1.140 građani sa Severa neće da uklone svoje KM tablice i registruju vozila na RKS. Predsednik Vučić je sve zamolio za mir, i poručio da ako se neko drzne da napadne Srbe, Srbija će pobediti

Situacija je veoma kompleksna i nikada nije bila teža rekao je na početku današnjeg obraćanja predsednika Aleksandra Vučića povodom najnovije situacije na Kosovu, a na kraju je zamolio i Srbe i Albance da čuvaju mir, ali da znaju, ako se drznu da krenu protiv Srba – Srbija će pobediti.

"Srpski narod sve manje ima sluha za naše molbe, a moja molba je da sačuvamo mir po svaku cenu, da zamolim Albance da se urazume, da zamolim Srbe da ne nasedaju“, rekao je.

Zatim i "Molim predsravnike velikih i močnih sila da malo vode računa o međunardonom pravu. Sve što mogu da kažem: Mi ćemo da se molimo za mir i Srbija će pobediti".

"I šta Priština danas hoće?“, zapitao je, i objasnio da "Priština danas želi da kaže da više ne postoje KS tablice jer ih ne interesuje ni EULEKS, ni UMNIK i neće da dozvole KM tablice da niko nikad ne bi pomislio da postoje ostaci neke države na teritoriji lažne države Kosovo", objasnio je.

Predsednik je istakao i da je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast registrovano 206 incidenata usmerenih protiv Srba na Kosovu, i da ih je u sedam meseci ove godine procentualno više nego u celoj prošloj godini. Od toga je bilo 35 napada na objekte Srpske pravoslavne crkve i srpska groblja.

Rekao je i da zapadne zemlje nemaju nikakvog interesa za sukob na Balkanu.

Na novinarsko pitanje News Max-a,  šta da konkretno urade Srbi kad ih noćas zaustave na administrativnoj granici, i zašto ne izađu iz Vlade, predsednik Vučić nije dao konkretan odgovor.

Prema anketi agencije KoSSev-a realizovanoj protekla 24 časa na društvenim mrežama, više od 65 odsto od ukupno 1.140 građani sa Severa neće da uklone svoje KM tablice i registruju vozila na RKS.

Na Instagram, Fejsbuk i Tviter stranici KoSSeva pitali su građane da li će ukloniti KM tablice i registrovati vozila na RKS. Bila su u ponudi četiri odgovora: "Hoću“, "Neću“, "Ukoliko budem morao/la“, "Očekujem instrukciju iz Beograda“. Na Fejsbuku, usled tehničkih nemogućnosti korisnici su mogli da izaberu samo dva ponuđena "Hoću“, ili "Neću“.

Od 1.140 ukupnih odgovora, 65,03 odsto odsto odgovorilo je da neće. Oni koji nameravaju da to urade čine 15,3 odsto, dok je broj onih koji će učiniti ukoliko budu bili primorani, i oni koji očekuju upustva iz Beograda podjednak – po 15 odsto.

Kosovska vlada traži da se vozilima sa srpskim registarskim oznakama gradova na Kosovu omogući registracija na RKS, bez carinjenja, odnosno da se do kraja septembra uklone tablice Republike Srbije.

U praksi se odluka najviše odnosi na vozila sa tablicama KM, kojih ima oko 10,000, i koje se koriste na Severu. Iako već nekoliko godina vozila sa ovim tablicama nisu mogla da saobraćaju južno od Ibra, za ubedljivu većinu građana na Severu one su bile jedine koje su koristili.

KoSSev podseća da iz Beograda, umesto uputstava Srbima na Severu šta da urade, stižu dramatične najave – od Vučićeve početkom meseca da Albanci do kraja oktobra planiraju da proteraju Srbe sa Severa, i da sledi nova Oluja, preko jučerašnjih koje dolaze od srpskog ministra spoljnih poslova o albanskoj pripremi "bukvalno pakla za srpski narod u narednim danima“. Sve do vd direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića: Kurti nas uvodi u period najsloženije situacije koja preti da preraste u krizu sa nesagledivim posledicama i pretvori se u kataklizmu.

Nema ni jasnih uputstava u javnosti, ali ni potvrda o merama koje bi se očekivale da Beograd u takvoj situaciji preduzme da zaštiti sopstvene građane od oluje, pakla i kataklizme.

S.Ć./ KoSSev/ Večernje novosti/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu