Beograd

Prema svemu viđenom, čini se da se Aleksandru Šapiću jako žurilo da lansira novi sistem bez ikakve detaljne njegove razrade

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

29. 5. 2023. / 12.39

Predstavnik sindikata GSP-a: „Beli“ ne smeju ni da vam kontrolišu telefon

Predsednik sindikata GSP Centar Ivan Banković izjavio je da novi sistem naplate javnog prevoza nije spreman i zato nije jasno zašto se gradonačelniku žurilo da pusti "Beograd plus" sistem naplate kad nema softvera, nema dovoljno prodajnih mesta i nema dovoljno informacija kako se plaća karta

Kako se od prostog za tili čas nešto može pretvoriti u komplikovano i pravu glavolomku, najbolje smo mogli da vidimo prethodnih dana na primeru novog izuma gradske vlasti – karata "Beograd plus" za gradski prevoz.

Umesto da se sve pojednostavilo do maksimuma kako bi svima sva pravila bila jasna, Grad na čelu sa Aleksandrom Šapićem maksimalno je zakomplikovao situaciju jednom, naizgled sitnicom i praktičnom stvari. Kupovinom karata putem SMS poruke.

Putem broj 9011 sada možete kupiti kartu, ali nešto što apsolutno sve sugrađane sada muči je pitanje da li "Beli" smeju, prilikom ulaska u prevoz da vam traže mobilni telefon da biste im pokazali kartu.

Ako se držimo Ustava Srbije, onda je odgovor – ne.

Gradski prevoz: “Beli” nemaju pravo da vam traže mobilni telefon

Ustav Srbije garantuje tajnost pisama i drugih sredstava komuniciranja i ta garancija se u potpunosti odnosi i na kompletnu telefonsku komunikaciju, pa tako i na sadržinu SMS poruka

Predsednik sindikata GSP Centar Ivan Banković izjavio je da novi sistem naplate javnog prevoza nije spreman i zato nije jasno zašto se gradonačelniku žurilo da pusti "Beograd plus" sistem naplate kad nema softvera, nema dovoljno prodajnih mesta i nema dovoljno informacija kako se plaća karta. Pitanje je zašto je SMS poruka glavni način plaćanja karata?

"Šapićev sistem ne prepoznaje način praćenja privatnih prevoznika, time se vraćamo u devedesete i otpravnike na okretnicama. Komunalni milicajci će vršiti kontrolu karata, kazna za "šverc“ je 5.000 dinara. Umesto dosadašnjih 250 kontrolora Bus Plusa zaposliče se novih 180 komunalnih milicajaca. Manja cena i manje zona su privid poboljšanja gradskog prevoza. Ovaj sistem će urušiti poverenje u gradski prevoz. Ne postoji matematika koja potvrđuje opravdanost novih cena karata. Nejasno je koja je računica za besplatan noćni prevoz", istakao je Banković u podkastu za Nova.rs.

On se pritom pita i da li smo stvarno sve vratili u ruke Grada Beograda ukoliko je ComTrade provajder plaćanja SMS porukama, dominantnog načina plaćanja, a Telekom Srbija uzima posao izrade softvera koji će bez tendera izraditi druge firme za potrebe javnog prevoza?

"Vozača javnog prevoza nema dovoljno jer ako radi 40 sati nedeljno njegova plata je oko 60.000 dinara. Grad "ispod žita“ ukida trolejbuse i kupuje 60 kineskih elektro autobusa. Nije jasno zašto se odustalo od jeftinijih "Solaris“ autobusa jer su se pokazali rentabilnim. Umesto njih kupuju se nekvalitetniji kineski i turski autobusi. Jedan od razloga mogao bi da leži u srpskom posrednicima koji se ugrađuju u cenu", rekao je između ostalog Ivan Banković.

I.Đ./Nova.rs

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu