Beograd

Foto: pexels-erik-mclean

23. 10. 2022. / 18.16

Prekršajna prijava protiv Elektrana: Smanjiti račun za preko osam posto

Grejna sezona nije počela kad je to zakonom propisano pa zato građani imaju pravo na odštetu, savetuju iz Udruženja potrošača Efektiva, i spremaju prekršajnu prijavu

Jovan Ristić iz Udruženja potrošača Efektiva najavljuje podnošenje prekršajne prijave protiv Beogradskih elektrana zbog ne pružanja usluge građanima.

Odluka gradskih vlasti da grejna sezona počne tek 1. novembra a ne 15. oktobra kao što je po zakonu kako bi se uštedeli energenti tokom viših dnevnih temperatura, smatra Jovan Ristić, je "besmislena“

"Ne ostvaruje se nikakva štednja, a elektroenergetski sistem, koji je već u velikom problemu, na udaru je svakog jutra i večeri“, zato što tad građani uključuju grejalice kako bi zagrejali stanove.

Ristić objašnjava da Beograđani reklamacijom mogu da traže umanjenje računa  od oko 8,33 odsto za celu godinu.

"U Gradu Beogradu ta reklamacija se formalno-pravno ulaže Infostanu kao pružaocu usluge objedinjene naplate, ali trebalo bi da se uloži direktno pružaocu usluge. Ali pošto je izdavalac računa Infostan, potrošači treba da predaju zahtev Infostanu za pravično umanjenje cene, a on će biti prosleđen Beogradskim elektranama. Da li će se Beogradske elektrane tome povinovati ne mogu da kažem, radi se o monopolisti“, rekao je Ristić.

Dodaje da ista procedura važi i za stanovnike drugih gradova u kojima je grejna sezona odložena.

Udruženje potrošača Efektiva planira da pokrene prekršajni postupak protiv Beogradskih elektrana. Kako kaže, zakon predviđa prekršajnu odgovornost za pružaoca usluga koji ne pruža uslugu za vreme grejne sezone.

Pre dva dana, odbornička grupa "Starosedeoci Kraljeva" podnela je krivične prijave protiv gradonačelnika Kraljeva i Gradskog veća u tom gradu, jer su, "doneli odluku za koju nisu ovlašćeni", odnosno odlučili su da pomere početak grejne sezone.

U saopštenju su naveli da "takva odluka mora da ide na vanrednu sednicu Skupštine Kraljeva“, odnosno, da je prekršen zakon.

Istovremeno, u Nišu, poskupelo je daljinsko grejanje: fiksni deo cene z 18 odsto, a varijabilni za šest odsto. Nakon poskupljenja fiksni deo iznosi 8,27 dinara po kvadratu, a varijabilni deo cene 6,12 dinara po kilovat satu utrošene toplotne energije.

S.Ć./N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu