Beograd

Sledi im selidba: U zoološkom vrtu na Kalemegdanu

Foto: FoNet

4. 2. 2023. / 0.03

Premeštanje zoološkog vrta: Šapićev svojevoljan, izuzetno pogrešan predlog

Poučena dosadašnjom praksom da najava znači i realizaciju, javnost burno reaguje na izjavu gradonačelnika Beograda da će zoološki vrt biti premešte: GUP nije donet, niko nije konsultovan, to bi značilo seču drveća i kopanje po Adi Ciganliji, a sumnja se da se radi o interesima nekih investitora

Jučerašnja najava Aleksandra Šapića da će zoo-vrt sa Kalemegdana biti premešten na Adu Safari je samo predlog, nije stigla još ni u Gradsku skupštinu niti su izdvojena sredstva iz budžeta, pa ipak, praksa pokazuje da je kratak put od najave do realizacije.

Otuda i brojne, uglavnom negativne reakcije javnosti, ne zbog mogućnosti da životinje dobiju humanije uslove stanovanja, nego zbog eventualnog uništavanja Ade Ciganlije.

Ideja o izmeštanju Beo zoo-vrta jeste stara, zbog potrebe da se životinjama obezbedi više od 7000 metara kvadratnih u kojima sada žive. Pa ipak, kažu u Urbanističkom zavodu Beograda, iako postoje načelni planovi o izmeštanju, u Generalnom urbanističkom planu još nisu navedene lokacije gde bi mogao da bude Beogradski zoološki vrt.

Na to podseća nevladina organizacija Ministarstvo prostora, a i  da se ne pominje šta će biti na prostoru Kalemegdana koji sada zauzima zoološki vrt. Pitaju i kako će postojanje Beogradskog zoološkog vrta na Adi Ciganliji biti sanitarno obezbeđeno, s obzirom da je u pitanju zona vodoizvorišta sa kojeg se snabdeva ceo Beograd.

Predsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde Mila Popović istakla je da je "gradonačelnik Aleksandar Šapić bez da je bilo koga pitao ili konsultovao" najavio da će izmestiti beogradski ZOO, i smatra da nije u pitanju dobrobit životinja, već "dobit investitora koji su sagradili desetine hiljada kvadrata oko Kalemegdana i koji možda imaju nameru da tako i nastave“.

"Ako znamo da je ova vlast dozvolila izgradnju K-distrikta, posekla stabla na Kalemegdanu jer žele da grade žičaru, znamo da njima sve može da padne na pamet“, rekla je Popović.

Poslanik stranke Zajedno Đorđe Miketić podseća da je u oktobru prošle godine pokrenut postupak za zaštitu tog područja "koje spada u treću kategoriju, predeo izuzetnih odlika" u kome ne bi smelo da se gradi i gde, takođe, ne bi smeli da žive ljudi.

Lokacija za zooološki vrt koju je najavio gradonačelnik je "izuzetno pogrešna“, smatra predsednik beogradskog odbora Pokreta slobodnih građana (PSG) Vladimir Pajić.

"Seći ogroman broj stabala, graditi novu infrastrukturu koju novi zoo vrt traži, organizovati kanalizacione odvode i prečišćivačke pogone – sve to znači dodatno uništavanje Ade Ciganlije i oduzimanje dragocenog zelenog prostora. Prostora za pravi, savremeni uslovni zoo-vrt na Adi Ciganliji nema jer je svako drvo na najvažnijoj zelenoj oazi Beograda neprocenjivo“, ocenjuje Pajić.

Na sajtu Beo zoo-vrta piše da "predstavlja najveći i najstariji zoološki vrt u Srbiji. Osnovao ga je tadašnji gradonačelnik, industrijalac, Vlada Ilić. Svečano je otvoren na Petrovdan 12. jula. Prvi stanovnici vrta su bili: lavovi, leopardi, beli i mrki medvedi, vukovi, makaki i mangabej majmuni, antilope, bivoli, zebui, mufloni, jeleni, srne, rode, ždralovi, paunovi, fazani, sove, pelikani i papagaji. Ubrzo po otvaranju, Beogradski zoološki vrt je postao jedno od najomiljenijih mesta na koje su Beograđani dolazili. Više puta je ugostio i članove kraljevske porodice Karađorđević. Kraljica Marija je sa kraljevićima Tomislavom i Andrejom vreme namenjeno razonodi često provodila upravo u Vrtu.“

S.Ć./FoNet/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu