Kultura

Foto: Promo

26. 6. 2023. / 21.28

Premijera petog nastavka sage o Indijani Džonsu

Dve nedelje nakon premijere u Los Anđelesu, u Srbiju stiže najnoviji nastavak filmova o najčuvenijem filmskom arheologu, Indijani Džonsu. Od prvog, prošlo je 42 godine

U sredu, u ovdašnje bioskope stiže peti nastavak filmova o Indijani Džonsu, zove se "Indijana Džons i artefakt sudbine“, i avanturistu arheologa u njemu igra naravno – Harison Ford.

Premijera filma "Indijana Džons i artefakt sudbine“  bila je 14. juna u Los Anđelesu, a njegova svetska premijera je bila na nedavnom Filmskom festivalu u Kanu.

Srpska premijera biće u MTS i u Cineplex dvorani u Beogradu, a zatim će biti na repertoarima i u drugim gradovima.

Peti nastavak kultne franšize stiže u bioskope četrdeset i dve godine nakon što je nastalo prvo ostvarenje o Indijani Džons,  "Otimači izgubljenog kovčega". Odmah je stekao veliku svetsku pažnju, a od devet nominacija za nagradu Oskar osvojio je četiri. Priča prati arheologa Indijanu Džons koji je po tadašnjem scenariju Džordža Lukasa zadužen da uđe u trag neprocenjivom komadu koji je ključ za lociranje Zavetnog kovčega koga traže i tvorci Drugog svetskog rata.

Taj prvi, kao i sledeća tri filma, režirao je Stiven Spilberg.

Tri godine kasnije nastao je drugi deo franšize, "Indijana Džons i ukleti hram". Profesor Indijana, pevačica Vili Skot i dvanaestogodišnji dečak Šort Raund sticajem okolnosti stižu u jedno seoce koje krivi sebe za gubitak tri mistična kamena kao artefakta sreće. Indijanu ni smrtonosni kult nije sprečio da im ih vrati.

Treći nastavak o Indijani Džons "Poslednji krstaški pohod" iz 1989. godine, uvodi u priču Džonsa Seniora, Indijaninog oca, koga glumi Šon Koneri.  On je kidnapovan, a Indijana, pokušava da spase i oca i Sveti Gral.

Zatim je 2008. godine snimljen četvrti deo, "Kraljevstvo kristalne lobanje" u kom poznati arheolog traga za Kristalnom lobanjom koju su vanzemaljci ostavili na Zemlji.

Iako se činilo da se profesor penzionisao i rešio da vodi miran život, nevolje koje se javljaju i koje ga okružuju, ponovo bude u njemu nezaustavljivog avanturistu, o čemu priča peti nastavak "Indijana Džons i artefakt sudbine“, kaže njegov distributer MCF MegaCom Film.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu