Analiza

Američki Dževlin za rat protiv Rusa: Ukrajinska vojska

Foto: Ukrainian Defense Ministry Press Service via AP

17. 3. 2022. / 9.23

Prijatelji po oružju: Američka tajne ukrajinske vojne efikasnosti

Ukrajincima je osim novih velikih količina raketa predsednik SAD Džo Bajden obećao i 100 dronova malog dometa za osmatranje terena, razno pešadijsko naoružanje i municiju. Upravo zahvaljujući donacijama u sofiticiranom oružju ukrajinske snage tako uspešno odelovaju ruskoj invaziji

Direktna vojna pomoć SAD za Ukrajinske oružane snage koja se šalje od prvih dana rata  uglavnom su laki prenosni raketni sistemi za protivoklopnu borbu i protivazdušnu odbranu. Obzirom na prevlast ruskih tenkova i avijacije Ukrajincima to su najskorisnija sredstva jer su skromnih gabarita i mase i pogodna za prikriveni prenos bilo čime  na rukama ili civilnim vozilom. Na toj tehnici može da se zasniva masovna odbrana naročito u urbanim uslovima.

Novi paket pomoći koji je američki predsednik Džo Bajden najavio 16. marta u vrednosti od 800 miliona dolara nastavak je već pokrenutog obimnog programa naoružavanja Ukrajinaca za koji je na početku Ruske agresije odobreno 200 miliona dolara raznih sredstava.

U obe liste na prvom mestu su laki prenosni raketni sistemi za protivvazdušnu odbranu Stinger koji mogu da unište cilj u vazduhu na udaljenosti do 4.800 metara po daljini i 3.800 po visini. Raketni sistem od oko 15 kg mase lako se prenese na pogodne položaje na primer vrh solitera ili na njivu kao što je to u Ukrajini najčešći primer. Lanser se postavi na rame i tragačka glava se usmeri prema cilju i prepozna njegov infracrveni ili ultraviolentni trag. Preostala radnja je da se pritisne obarač i raketa se samonavodi prema svom cilju brzinom koja je dva i po puta veća od brzine zvuka.

Zato je u prvoj listi pomoći bilo preko 600 Stingera koji su već na ratištu i sada je pridodano još 800 komada. Broj se odnosi na rakete, a prećutano je koliko je to lansera, ali svakako radi se o znatnoj količini.

Dževlinom protiv tenkova

U dosadašnjim borbama puno ruske tehnike stradalo je od pogodaka protivoklopnih raketa FGM-148 Dževlin koje su u ukrajinski vojni inventar uvedene 2018.  Ukrajinski lovci tenkova ovladali su tim sredstvom pre rata i sada će dobiti preko 4.600 raketa.

Pre rata na jedan lanser dostavljeno je prosečno 7,7 raketa koje mogu da probiju preko 750 mm pancirnog čelika. Naravno, efikasnost zavisi od mesta i ugla, ali u praksi pokazalo se da je jedan Dževlin dovoljan da se izbaci iz stroja jedan tenk porodice T-72, dominantne u ruskoj vojsci.

Domet Dževlina je 2-2,5 kilometra. Dževlinom rukuje tim od dva čoveka koji je zadužen za lanser mase oko 22 kg na vatrenom položaju od čega se na raketu odnosi oko 16 kg.

Švedske rakete

Za masovnu protivoklopnu borbu Amerikanci su obećali u novom paketu pomoći 6.000 raketa AT-4 švedskog porekla koje su standardno naoružanje u SAD. To su sredstva mase oko 7 kg kojima se sa ramena gađa tenk na do 300 m udaljenosti.

U novoj tranši pomoći navedeno je 1.000 komada protivtenkovskih raketa LAW mase samo 2,5 kg  sa kojima se borbena tehnika gađa na do nekoliko stotina metara udaljenosti.

Čamci i helikopteri

Ukrajincima je osim velikih količina raketa 16. marta obećano i 100 dronova malog dometa za osmatranje terena, razno pešadijsko naoružanje i municija koje doduše primaju i od ostalih članica NATO u znatnim količinama. Na listi su 5.000 automatskih pušaka, 1.000 pištolja, 400 puškomitraljeza, 100 bacača granata i 400 sačmarica i preko 20 miliona metaka. Obećano je 25.000 setova za individualnu zaštitu koji čine šlem i pancirni prsluk.

U prvom paketu pomoći odobrena je razna tehnička pomoć uključujući radare za otkrivanje položaja artiljerijskih sistema i dronova,  obaveštajna podrška kroz dostavljanje satelitskih snimaka i zemaljskih stanica za prijem i analizu, sredstva veze, zatim za elektronsko ratovanje, 70 terenskih vozila Hamvi i razna ostala vozila, razno pešadijsko naoružanje, šlemovi itd.

Neizvesno je kako će se ostvariti donacija tri patrolna čamca kada su Rusi već dramatično uskratili ukrajinskoj mornarici prostor za delovanje.

Kuriozum na listi su četiri transportna helikoptera Mi-17 koja su ruski proizvod, za razliku od svega ostalog iz američke pomoći. Ukrajinci su obučeni za Mi-17 i njegovo održavanje i sad u ratu nema vremena za preobuku na neke druge letelice.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu