Beograd

Foto: Wikipedia

5. 10. 2023. / 9.29

Privatni vrtići nisu besplatni

Roditelji čija deca idu u privatne vrtiće neće plaćati samo razliku u ceni u odnosu na državni, već i dodatni iznos za svaki dan koji je dete opravdano odsutno, recimo zbog bolesti. Direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović rekao je da se na taj način nastavlja praksa stvaranja cenovnog jaza između privatnih i državnih vrtića, a najveći gubitnici će opet biti roditelji koji nisu našli mesto u državnom, pa su morali da upišu dete u privatni vrtić

Grad Beograd je u septembru doneo odluku da se boravak dece u privatnim vrtićima subvencioniše sa 28 hiljada dinara, koliko iznosi cena državnog vrtića, ali je tu odluku retroaktivno izmenio na štetu roditelja, izjavio je danas direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik Nikola Jovanović.

Roditelji čija deca idu u privatne vrtiće, neće plaćati samo razliku u ceni u odnosu na državni, već i dodatni iznos za svaki dan koji je dete opravdano odsutno, recimo zbog bolesti, naveo je Jovanović u pisanij izjavi.

On je ocenio da se na taj način nastavlja praksa stvaranja cenovnog jaza između privatnih i državnih vrtića, a najveći gubitnici će opet biti roditelji koji nisu našli mesto u državnom, pa su morali upisati dete u privatni vrtić, kaže Jovanović.

Aleksandar Šapić je u septembru obećao roditeljima čija deca idu u privatni vrtić da će Grad nadoknaditi troškove u iznosu od 28 hiljada dinara bez obzira na okolnosti, da bi najnovijom odlukom pogazio to obećanje i roditeljima vratio neopravdane dodatne troškove.

Odbornica Stranke slobode i pravde (SSP) u Skupštini Beograda Tijana Šerbula je navela da pet dana izostanka prosečno kosta 3.000 dinara što u vremenu poskupljenja hrane dodatno opterećuje kućne budžete. Šerbula je rekla kako je svima jasno da nesposobnost gradskih vlasti da izgrade vrtiće plaćaju građani jer gradski čelnici ne mogu da utiču na cene u privatnim vrtićima, "pa štede preko leđa naše dece".

Z.S./FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu