Izbori 2023

Foto: Screenshot

27. 11. 2023. / 14.20

Prljave predizborne igre: Lažni potpis novinarke Jelene Zorić na dve liste

Član GIK-a Vladica Ilić ovim povodom kaže da ovo nije njihova borba ni protiv jedne izborne liste ili stranke, već je to borba protiv ove pojave, gde su lični podaci velikog broja građana nezakonito prikupljeni i zloupotrebljeni

Rok za predaju izbornih lista za parlamentarne izbore 17. decembra istekao je u ponoć, a Republička izborna komisija je do sada proglasila 13 izbornih lista, dok je još sedam na čekanju. Međutim, igre sa nelegitimnim potpisima na određenim listama su u punom jeku.

Članovi Gradske izborne komisije Sofija Mandić, Zoran Alimpić i Vladica Ilić objavili su danas konferenciji za novinare niz novih nepravilnosti koje su utvrdili na predatim listama za beogradske izbore. Među onima čiji su se potpisi, bez odoborenja, našli među onima koje se predate u GIK-u je i novinarka Jelena Zorić. Ona u razgovoru za Nova.rs objašnjava da se njeno ime, bez njenog znanja, našlo na dve izborne liste – "Ćale, ovo je za tebe" i "Srbija na Zapadu", prenosi Nova.rs.

"Sofiju Mandić (članicu GIK-a prim. aut) poznajem, bila mi je više puta sagovornica. Ona zna moje godište, ali ne zna datum rođenja i adresu. Pozvala me je sinoć i pitala za te podatke, kada sam joj rekla, ustanovili smo da se sve poklapa i da se nalazim na listi “Srbija na Zapadu”.

Pročitajte još Istekao rok za predaju izbornih lista: Nekim strankama ostalo da uklone nedostatke

 

"Bila sam šokirana, jako teško sam to podnela”, kaže Zorić za Nova.rs i dodaje:

“Uradila sam na desetine priča na temu zloupotrebe ličnih podataka i sad se to dešava meni. Znači, ovde razne službe mogu da ti oduzmu pravo na ime i prezime, na lični matični broj… Ne postoji više ništa lično u zemlji u kojoj službe vršljaju kao horde i vrše atak na svakog građanina”.

I ime Sofije Mandić našlo na još jednoj listi. “To je lista “Ćale, ovo je za tebe”.

"To je skandal vrhunski, besramna zloupotreba. Odmah sam tražila od GIK uvid u to da li se moje ime nalazi na ovim listama. Danas idem da priložim prigovor GIK-u, a zatim ću podneti krivičnu prijavu. Najpre protiv NN lica, a kad budem imala uvid u liste, onda i protiv overitelja”, navodi Zorić. Kaže da kao novinar nikad nije dala potpis ni za jednu izbornu listu, niti je podržala bilo koju političku stranku.

Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava, čije je ime lažirano na jednoj od lista, rekla je da joj je drago što je tu Kovačević, da bismo mogli da čujemo objašnjenje za ono što se dešava.

 

Pročitajte još RIK: O nepravilnostima liste "Dosta! Evropski put“ biće obavešteno tužilaštvo

 

"Ja sam danas jedna vrlo besna građanka. Ovakvo podrivanje integriteta izbornog procesa ni u kom slučaju ne bi smelo da bude predmet političke borbe. Ne bih volela da ovo n aljude deluje demotivišuće, već da se građani i građanke zaista naljute. Verujem da samo reakcijom na ovakvu vrstu zloupotreba mi možemo da dovedemo sebe da onog dana kad idemo na biračka mesta ne mora želudac 750 puta i da idemo na izbore s povezom preko očiju da bismo obavili svoju građansku dužnost", rekla je Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava, čije je ime lažirano na jednoj od list.

Vladica Ilić ovim povodom kaže da ovo nije njihova borba ni protiv jedne izborne liste ili stranke, već je to borba protiv ove pojave, gde su lični podaci velikog broja građana nezakonito prikupljeni i zloupotrebljeni.

"U nekim normalnim okolnostima ovo što mi radimo bi radilo tužilaštvo i policija, koji i dalje ništa novo ne rade. S druge strane smo pod velikim pritiscima i u GIK, u kojem smo članovi, dok pregledamo ovu dokumentaciju. Predstvanici iz drugih stranaka, rekao bih vladajućih, nadziru nas kako mi to radimo i ne daju nam da prepisujemo lične podatke i kopiramo dokumentaciju. Mi ne odustajemo", rekao je Ilić.  Ceo tekst pročitajte na nova.rs

M.J./nova.rs

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu