Velika Britanija

U neprilici: Boris Džonson

Foto: Adrian Dennis/Pool via AP

6. 7. 2022. / 13.23

Problemi Borisa Džonsona: Lokdaun žurke i tri seksualna skandala

Premijer Velike Britanije srlja iz skandala u skandal, a članovi njegovog kabineta i stranke počeli su da napuštaju brod koji naizgled tone. Boris Džonson se do sada, međutim, dokazao kao pravi majstor za prevazilaženje naizgled bezizlaznih kriza. Sada su se uz "lokdaun žurke" u redovima Torijevaca nagomilali krajnje neprijatni seksualni skandali

U jeku skandala u kome se obreo britanski premijer Boris Džonson ministri finansija i zdravlja Vlade Velike Britanije Raši Sunak i Sadžid Džavid podneli su u utorak ostavke. Kako piše Rojters, a prenosi FoNet, ovo bi mogao da bude početak kraja Džonsonovog premijerskogmandata.

Iako ovo svakako nije prvi skandal ove administracije, čini se da je izvinjenje premijera da nije shvatao da jedan član parlamenta koji je optužen za seksualne prestupe ne može da obavlja određene funkcije i da bi trebalo da vrati mandat bila kap koja je prelila čašu. Njegovi protivnici osuli su na Džonsona rafalnu paljbu.

Pijan napastvovao muškarce

Poslanik Kris Pinčer optužen je, naime, da je pijan neprimerno dodirivao dvojicu muškaraca u jednom privatnom klubu, pa je Džonson odgovarajući na poslanička pitanja morao da objašnjava svoja saznanja o tome. Navodno je bio o tome obavešten, ali nije ništa preduzeo.

"Popio sam previše. Sebe i druge sam doveo u nepriliku, što je poslednje što sam želeo da učinim”, citira BBC Pinčera koji je molio za oproštaj i podneo ostavku na mesto zamenika torijevskog uterivača partijske discipline u parlamentu (Whip).

Laburisti su tražili da Pinčer vrati poslanički mandat. Pre njega su to učinili poslanici konzervativaca Nil Periš, zato što je gledao porno filmove na svom mobilnom telefonu, i Imran Ahmad Kan, koji je optužen zbog seksualnog napada na jednog petnaestogdišnjeg dečaka.

Sumnja u Džonsonovu sposobnost da vodi državu

Sunak i Džavid uputili su pisma premijeru u kojima dovode u sumnju njegovu sposobnost da vodi administraciju koja poštuje političke standarde. Iako su i jedan i drugi ministar ranije podržali premijera tokom višemesečnog skandala zbog  organizovanja žurki u Dauning stritu 10 tokom lokdauna zbog pandemije korona virusa, Sunak se i ranije sukobljavao sa Džonsonom oko budžeta.

On je u svojoj pismenoj ostavci naveo da "javnost s pravom očekuje od vlade da se ponaša primereno, kompetentno i ozbiljno”, dok je Džavid napisao da su mnogi poslanici i javnost izgubili poverenje u Džonsonovu sposobnost da upravlja Vladom u interesu zemlje, dodajući da se "ova situacija, nažalost, pod njegovim vođstvom neće promeniti”.

Ostavke su podneli i potpresednik Konzervativne stranke, kao i dva člana parlamenta koji obavljaju niže funkcije u Vladi i takođe pripadaju Torijevcima.

Pad podrške u sopstvenoj stranci

Da Džonson nema podršku opozicione Laburističke stranke je jasno, ali ni dobar deo njegove stranke mu više ne čuva leđa. Jedan od njegovih partijskih drugova je izjavio da je Džonson “gotov” i da “ne bi trebalo da produžava agoniju”.

BBC izveštava da je Džonson ovih dana pokušavao da utvrdi kako će se ostali ministri ponašati, odnosno da li će ga podržati. Politički urednik Kris Mejson smatra da je najveća opasnost po pitanju kabineta za njega zapravo prošla, bar za sada, ali i da je premijerova pozicija “daleko od sigurne”. Iza njega i dalje stoji nekoliko ministara, među kojima i šefica britanske diplomatije Liz Tras, koja je izjavila da ga podržava “sto odsto”.

Kada se Tereza Mej suočila sa glasanjem o nepoverenju 2018. godine imala je podršku oko 63 odsto svog Kabineta, dok prema analizi Skaj Njuza Džonson može da računa na još manju podršku. Mej je premijersko mesto napustila u narednih pola godine.

I Džonson je nedavno preživeo jedno glasanje o nepoverenju njegovoj Vladi ali, kako se sada čini, sledeće bi moglo da bude kobno za “malog Trampa”.

Kao jedan od mogućih naslednika Borisa Džonsona na mestu prvog čoveka Konzervativaca pominje se upravo jedan od ministara u ostavci – Riši Sunak, ali i, za sada, verna premijerova sledbenica Liz Tras.

F.M./Fonet/Skaj Njuz/BBC

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i inervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu