Beograd

Novi vlasnik dela Genex kule: Aleksandar Kajmaković

Foto: Instagram

6. 2. 2023. / 17.53

Prodata Genex kula: Zašto je država kulturni spomenik prepustila Peconijevom saradniku

Država nije iskoristila svoje pravo preče kupovine i kupila Genex kulu za 835 miliona dinara - kupio ju je Aleksandar Kajmaković za 2,4 milijarde dinara. Međutim, to ne znači da država neće odlučiti da od njega otkupi Kulu, naravno po ovoj višoj ceni

"Nešto vrlo zanimljivo se desilo, a još mu nije kraj“, komentariše rezultat današnje licitacije dela Genex kule u Beogradu Božidar Stavrić, predsednik Skupštine stanara Genex kule, za portal "Vremena“.

Svoju ocenu objašnjava činjenicom da je Kula prodata za veću cenu nego što je bila početna, a i do danas najviša cena prilikom prve licitacije, kao i što se država još uvek nije oglasila da li će iskoristiti pravo preče kupovine i otkupiti upravo prodati deo Kule od Aleksandra Kajmakovića, odnosno od njegove firme Eureka bar, koji je danas izlicitirao najvišu cenu.

Da objasnimo.

Danas je održana treća licitacija dela Genex kule. Odvijala se vrlo burno, uz negodovanje prisutnih među kojima je najistaknutiji bio narodni poslanik i ekološki aktivistaAleksandar Jovanović Ćuta, ali je na kraju zvršena uspešno. Uspešno, u smislu da je licitacija završena, da je Kula prodata.

Licitiralo je sedam kupaca, a pobedio je pomenuti Aleksandar Kajmaković, koji je ponudio 2,4 milijarde dinara, odnosno nešto više od 20 miliona evra.

Nezvanično, ostali zainteresovani kupci bili su NR Development, Singidunum univerzitet, Zvonko Gobeljić, Tardycon holding linited, Samers, i Exeone.

Današnja početna cena bila je 834,6 miliona dinara. Na prodaju je ponuđeno 28 poslovnih prostora, površine 14.943 kvadrata, dok prostori između 27. i 37. sprata imaju površinu veću od 1.450 kvadrata. Prodajnu celinu čine i garaža ukupne površine 9.023 kvadrata, kao i deset garaža površine 6.445 kvadratnih metara.

Početna cena na drugoj ponudi, oglašenoj u julu, bila je 1,46 milijardi dinara, dok je u maju cena bila dve milijarde dinara. Obe licitacije su bile neuspešne zato što niko nije bio zainteresovan da kupi Kulu po ponuđenim cenama. "Danas, međutim, Alerksandru Kajmakoviću nije bilo previše da plati višu cenu od cene koja je bila određena za prvu licitaciju“, ukazuje Božidar Stavrić.

Božidar Stavrić kaže da je prvi ponuđeni iznos ispod ovog bio oko 900 miliona dinara.

Država, koja ima pravo preče kupovine, nije danas licitirala "što ne znači da se neće naknadno pozvati na to svoje pravo i od Kajmakovića otkupiti Genex“, očekuje Stavrić, "naravno po ceni koju je on danas izlicitirao“. Pretpostavlja da država ima opravdanje zašto nije iskoristila mogućnost da potroši samo onoliko, koliko je traženo početnom cenom.

Dodaje i da država ni jednom nije odgovorila na pozive Skupštine stanara, pa se tako ne zna ni kako ocenjuju njihove predloge da se Genex pretvori u studentski dom ili kulturno-naučni prostor.

Kajmakovićeva firma Eureka bar osnovana je 2011. godine i bavi se uslugama pripremanja i posluživanja pića. On je stopostotni vlasnik, a zakonski zastupnik je Marko Milovanović. Firma je krajem 2020. godine, za koju je objavljen i poslednji dostupan finansijski izveštaj na APR-u, imala 70 zaposlenih i neto dobitak od 49 miliona dinara.

Mediji podsećaju da je Aleksandar Kajmaković vlasnik brojnih poznatih restorana u Beogradu – Bottega, Temperament, noćnog kluba La Fayette, vlasnik je hotela Casina, splava Port, potom Caffe Theatre, nekadašnjeg Kod konja, u Skadarliji ima restorane Tri šešira, Dva goluba i Zlatni bokal, mediji kažu da je vlasnik i ekskluzivnih apartmana i luksuznih automobila.

Kajmaković je javnosti postao poznat pre šest godina kada je Željko Rutović pucao i ranio Predraga Rankovića Peconija u hotelu Prag. Kako piše Nova.rs, povod za pucnjavu bila je kupovina restorana "Venecija“ u Zemunu. Peconi je hteo da uzme Veneciju, a kupovina je trebalo da ide upravo preko Kajmakovića.

U februaru 2022. hapšen je i zbog saradnje sa Veljkom Belivukom. On je policiji pričao o svojim poslovnim odnosima sa Belivukom, poznanstvu sa Slavišom Kokezom, kao i komunikaciji koju je imao sa Dijanom Hrkalović, bivšom državnom sekretarkom u MUP-u. Tokom 2002. u Budvi je u njegov mercedes podmetnuta je bomba, ali je preživeo.

 

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu