Kultura

Čeka ga mnogo posla: Nikita Milivojević

Foto: Tanjug

22. 2. 2023. / 16.05

Promena u Bitefu: Znak odnosa vlasti prema stručnim pojedincima

Reakcije javnosti povodom imenovanja Nikite Milivojevića za novog umetničkog direktora Bitefa su negativne, ali ne zbog ovog poznatog reditelja koji je nasledio Ivana Medenicu, već zbog Sekretarijata za kulturu grada koji je uzrok da Medenica ode

Novi umetnički direktor Bitefa je reditelj i profesor Nikita Milivojević. Imenovan je juče, na sednici Skupštine grada.

Nikita Milivojević će na mestu umetničkog direktora Bitefa zameniti Ivana Medenicu koji je na ovoj poziciji bio prethodnih sedam godina (50 – 56. Bitef), a kome je mandat istekao u decembru prošle godine, javili su iz Bitefa.

Ivan Medenica je prošle nedelje saopštio da se povlači iz rada na pripremi 57. Bitefa zbog pravno neregulisanog statusa nakon isteka mandata krajem 2022. godine i nemogućnosti da uspostavi komunikaciju sa gradskim Sekretarijatom za kulturu u vezi sa tom situacijom. “U ovako improvizovanim okolnostima tako jedna prepoznatljiva institucija kakav je Bitef ne može da se vodi”, rekao je tada Medenica.

Reakcije javnosti povodom ove promene na čelu Bitefa su negativne, ali ne zbog Nikite Milivojevića koji je nasledio Medenicu, već zbog Sekretarijata za kulturu grada koji je uzrok da Medenica ode.

Odbornik stranke "Zajedno" u Skupštini grada Beograda Dejan Atanacković smatra da je vlast odgovorna što je Medenica napustio Beogradski internacionalni teatarski festivala iako je ovu manifestaciju doveo u rang vodećih pozorišnih manifestacija u Evropi.

"Način na koji je umetnički direktor tretiran i odluka da mu se mandat po isteku ne produži, pokazatelj su metoda kojim se ova vlast odnosi prema stručnim pojedincima."

Pokret Ne davimo Beograd smatra da "ono što vlast nije mogla da oprosti profesoru Medenici jeste njegovo ukazivanje na sistemsku bahatost i nemar Skupštine grada Beograda i Sekretarijata za kulturu prema kulturnim manifestacijama od javnog značaja koje pronose ugled ovog grada u svetu, kao što to BITEF čini već više od pedeset godina. Sa jedne strane se urušavaju BITEF, FEST ili Oktobarski salon, manifestacije od decenijskog značaja, a sa druge, vlast propagira komercijalne festivale poput Beer Festa ili potpuno nepostojeće, fantomske festivale kao što je festival Classico. Ovi projekti služe isključivo sklapanju privatnih poslova lica povezanih za vladajućom partijom na šta je naš pokret već ranije ukazivao.“

Miloš Latinović, direktor Bitef teatra kaže da će ta kuća "sve uraditi da naredni festival bude u svetlu onoga što smo godinama unazad radili. Znači, ono što je Ivan Medenica kao umetnički direktor kreirao, da se u tom maniru i nastavi. Ali, naravno, ne možemo da očekujemo isto, jer selektori imaju različite afinitete.“

Naglasio je da je "veoma kratko vreme za organizaciju jer su mnoge trupe već zaokružile dogovaranje za ovu godinu. Ali, Bitef ima taj kredibilitet da je to festival koji je velika referenca i za ličnu i za teatarsku biografiju. Zato nisam uplašen da ćemo dobiti neki krnji festival.“

Bitef navodi da je Nikita Milivojević jedan od vodećih srpskih pozorišnih reditelja i redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Ostvario je zapaženu karijeru kako u Srbiji tako i širom sveta. Režirao je u Engleskoj, SAD-u, Nemačkoj, Švedskoj, Italiji, Grčkoj, Turskoj, Kipru, Sloveniji, Makedoniji. Dobitnik je svih relevantnih pozorišnih priznanja u svojoj zemlji: nagrade "Bojan Stupica“, više Sterijinih nagrada, "Politikine“ nagrade za najbolju režiju na 31. Bitefu, nagrade kritike pozorišnog časopisa "Scena“, godišnjih nagrada mnogih pozorišta i festivala (Narodnog pozorišta u Beogradu, Srpskog narodnog pozorišta, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Malog pozorišta "Duško Radović“, Šabačkog pozorišta "Ljubiša Jovanović“, Grada – teatara Budva…). Bio je direktor Bitef teatra od 2005. do 2009. i postigao brojne međunarodne uspehe u svom mandatu.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu