Izbori 2023.

Foto: Sava Radovanović/Tanjugg

14. 12. 2023. / 16.07

Proroci haosa: Kakav nas izborni dan očekuje?

Premijerka i ostatak Vučićevog tima upozoravaju da opozicija sprema svašta kako bi izazvala haos u nedelju ne bi li prikrila poraz. Isto tvrde opozicioni prvaci, samo za pripremu opstrukcije izbornog procesa i stvaranje haosa optužuju vlast

"Opozicija koju predvodi Dragan Đilas na dan izbora planira haos“, upozorila je premijerka Ana Brnbić pre dva dana gostujući na TV B92, sugerišući, valjda, da se u nedelju 17. decemba treba držati što dalje od izbornih mesta. A onda su, i to odmah, njenu informaciju potvrdili i raširili je putem ostalih nacionalnih televizija i drugi članovi njene Vlade u ostavci.

Prema informacijama koje ima, otkrila je Brnabić, "oni (opozicija) praktično planiraju da od samog jutra prave haos na biračkim mestima, zatrpavaju i RIK i sudove i tužilaštva kako bi uveče bez obzira na rezultate proglasili pobedu. Pre nego što budu objavljeni rezultati i prebrojani glasovi, izaći će na proteste i pokušati da zauzmu vlast preko ulice, što je direktno urušavanje ustavnog poretka Srbije.“

Pročitajte još Izbori sa druge strane regularnosti

Zatim je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić na TV Prva podsetio narod da je već nekoliko puta nakon pobede predsednika Srbije Aleksandra Vučića na izborima došlo do protesta onih koji su izgubili.

Sledio ga je ministar finansija Siniša Mali. Komentarišući zahtev opozicionih poslaničkih kandidata Marinike Tepić i Miroslava Aleksića da policajci obezbeđuju biračka mesta, rekao je da je to zapravo dokaz da opozicija za dan glasanja priprema nerede.

Najviši predstavnici vlasti su, dakle, poručili da izborni dan neće biti bezbedan pa da se birači pričuvaju.

Kontraoptužbe

"Ako premijerka smatra da stvari u državi funkcionišu, čega se boji“, odgovorio je na to Miroslav Aleksić, jedan od nosilaca liste Srbija protiv nasilja.

On, pak, optužuje partije na vlasti da će u toku izbornog dana i noći, 17. decembra, pokušati da opstruišu izbore. U ovakvom zastrašivanju prepoznaje "svest vlasti da gubi izbore, da će na velikom broju biračkih mesta da izgubi“, pa će zato pokušati da opstruišu izborni proces na tim biračkim mestima, posebno u Beogradu, jer je, kaže, ovo vlast koja se neće lako predati i priznati poraz, jer da su to "Miloševićevi đaci“.

Pročitajte još Izađi i promeni: Posle nećete moći da se žalite

Članica gradske izborne komisije Sofija Mandić ove učestale dojave o bombama u školama vidi kao moguću uvertiru za nedelju, s obzirom na to da će se 17. decembra glasati u mnogim školama.

"Očekujem najgore, pa ako me stvarnost bude demantovala to je dobro. Očekujem da će vladajuća koalicija, ako shvati da gubi izbore u Beogradu, pristupiti merama koje proizvode haos, a jedna od njih je ovo sa bombama, jer će glasanje morati da bude prekidano pa nastavljano, to će ljude možda uplašiti, uznemiriti“, smatra Mandić.

Apokliptična teorija

A politikolog Boban Stojanović čak smatra da bi, ukoliko izborni dan po Vučićevu listu ne bi krenuo kako treba, vlast mogla da "proglasi vanredno stanje“.

"Ako krenu da gube, ne bi me začudio čak ni takav scenario, da u celoj Srbiji, recimo, imamo dojave o bombama“, rekao je Stojanović tokom gostovanja na TV N1.

U tom duhu nosilac liste Srbija protiv nasilja Marinika Tepić je na svom X nalogu objavila fotografiju SNS značke koja ima odlike policijske, i napisala: "Ovo mi je večeras zabranjeno da pokažem na RTS-u. SNS značke koje liće na policijske. Šta to sprema Vučić kada ovo deli svojim ljudima? Da li da se SNS parapoliciji garantuje zaštita za izbore? Tražim da policija hitno ispita koliko ljudi ima ovo u posedu i da im se oduzme!“

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu