Društvo

Ilustracija

Foto: Tanjug

7. 5. 2023. / 21.16

Prosvetari Srbije: Plate niže od proseka, kao nigde u regionu

U Srbiji profesor početnik trenutno ima platu oko 74.700 dinara, skoro sedam hiljada manje od prosečne zarade, a na primer u Republici Srpskoj prima više od 1000 evra. Zbog takvog statusa, prosvetni radnici su potcenjeni

Srbija je jedina država u regionu i Evropi u kojoj prosvetni radnici imaju zarade niže od proseka.

Februarska plata radnika u prosveti, u koje spadaju i čistačice, administrativni radnici i nastavnici, iznosila je u proseku 74.464 dinara.

Profesor početnik trenutno ima platu oko 74.700 dinara, a  prosečna neto zarada u Srbiji u februaru iznosila je 81.359 dinara. To znači da profesor ima skoro sedam hiljada manju zaradu od prosečne.

Srđan Slović, predstavnik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavinost“, podseća da se uprkos naporima prosvetnih radnika da je promene, ovakva situacija već godinama unazad ne poboljšava.

On navodi da je u Republici Srpskoj plata profesora početnika preko 1000 evra, "da je u BiH plata profesora sa 30 godina staža u visini skoro dve prosečne plate te zemlje, a naš profesor sa isto godina staža, jedva da ima jednu prosečnu platu“, rekao je "Danasu“.

I predstavnica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić smatra da je poboljšanje materijalnog stanja prosvetnih radnika, zapravo preduslov za poboljšanje ugleda. Ona dodaje da su prosvetni radnici toliko potcenjeni da, nakon nemilih događaja, nemaju nikakvo poštovanje ni učenika, niti njihovih roditelja.

"Već godinama upozoravamo da profesionalni ugled možemo jedino izgraditi na osnovu materijalnog statusa, a trenutno smo na oko 9,1 odsto ispod republičkog proseka.“

Za sutra, u ponedeljak, nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) najavio je protest i pozvao prosvetne radnike, roditelje, učenike i političke aktere da ih podrže.

"Protest se organizuje s ciljem da se Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete pozovu na suštinske, a ne samo kozmetičke promene, kako bi se narastajuće nasilje u društvu i prosveti konačno zaustavilo“, rečeno je u saopštenju ovog sindikata.

Rešavanje svog ličnog problema, plate i osećaj obespravljenosti zbog toga, ostaviće za neki drugi put.

S.Ć./Danas

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu