Izbori 2022.

Mirni protest protiv krađe glasova: Beograd ispred zgrade RIK-a

Foto: FoNet

4. 4. 2022. / 21.06

Protest ispred RIK-a: Ovo je borba za institucije, a ne koalicije

Aleksandar Jovanović Ćuta kaže da će tražiti javno prebrojavanje svih glasova. Okupljeni građani uzvikivali su „Vučiću lopove pokrao si izbore“

S.P
Protest ispred Republičke izborne komisije (RIK) zbog pokušaja "izborne građe i prekrajanja izborne volje“, na koji su građane pozvali Ekološki ustanak i Skupština slobodne Srbije, nije završen, iako se RIK saopštio preliminarne rezultate. Protest je počeo u 19:30h. Građani su blokirali Ulicu kralja Milana između zgrade Predsedništva Srbije i Skupštine Srbije u kojoj je sedište RIK-a.

RIK je sinoć, na iznenađenje svih, saopštio da se u toku noći o izlaznosti i rezultatima izbora neće oglašavati do ponedeljak u 20 časova. Umesto RIK-a, kako je Srbija glasala u nedelju uveče saopštio je građanima predsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić.

Vođa Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta najavio je na protestu da će tražiti javno prebrojavanje svih glasačkih listića. On je ocenio da je zaključavanje RIK-a nešto što se nije desilo prethodnih 20 godina i poručio vlastima da se "ne igraju sa izbornom voljom građana“.

"Vladimire Dimitrijeviću RIK nije kafana koju možeš da zatvoriš kada hoćeš, već institucija koja treba da saopštava rezultate izbora. Ko je i na osnovu čega sinoć doneo odluku da RIK zatvori vrata za medije, građane i uskrati pravo svakom od nas da čuje kakva je volja građana“.

 

Ćuta je rekao da će koalicija "Moramo“ sačekati rezultate koje će RIK objaviti i videti gde su mesta na kojima je prekršena volja građana. Prema njegovim rečima, na svim tim mestima izbori će morati da se ponove. "Zahtevamo da se celokupan proces odnosno brojanje glasova izvrši javno. Nećemo dozvoliti pljačku izbora kao što nismo dozvolili uništavanje reka, dolazak Rio Tinta u Nedeljice“.

Radomir Lazović iz pokreta Ne davimo Beograd pozvao je sve one partije koje ne pripadaju vladajućem režimu da se izjasne i da kažu da li žele da učestvuju u smeni vlasti u Beogradu. "Došlo je vreme za taj trenutak. Ukoliko to ne žele samo neka javno kažu, da znamo ko je na pravoj strani istorije“.

Od aktivista koji su se obratili građanima moglo se čuti da su kontrolori primećivali brojne zloupotrebe na biračkim mestima kao to su pojave "bugarskog voza“, paralelnih biračkih spiskova ali i potkupljivanja birača. Rečeno je i da protest ispred RIK-a nije borba za koalicije već borba za institucije i demokratiju.

"Ko je mogao juče lepo da se oseća ako se pored njega dešavao bugarski voz. Dočekaćemo rezultate RIK-a i pozvati celu opoziciju da vidimo šta ćemo dalje“, poručio je aktivista Ekološkog ustanka Đorđe Miketić.

Iz koalicije "Moramo“ danas su pozvali sve opozicione partije na dogovor jer SPS i SNS u Beogradu nemaju većinu. Kako su saopštili, oni su u stalnom kontaktu sa koalicijom okupljenom oko SSP, a zajedno veruju da "Beograd nije izgubljen“.

"Slamka spasa“ opoziciji u Beogradu mogla bi da bude lista "Ajmo ljudi“ okupljena oko Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, koja je ostala prema podacima Crte tik ispod cenzusa na gradskim izborima. Ukoliko bi opozicija podržala Tadićevu listu na svim biračkim mestima na kojima će izborni proces zbog neregularnosti biti ponovljen, veruje se da bi opozicija "osvojila Beograd“.

S.P.

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu