Rusija

Zaustavite bratoubilački rat: Marina Ovjasnikova

Foto: Screenshot

15. 3. 2022. / 17.55

Protest Marine Ovjasnikove: Lažu vas

„Ćutali smo 2014. kada je sve ovo bilo tek na početku. Samo smo posmatrali ovaj nehumani režim. A sada se ceo sve okrenuo od nas, a ni deset generacija naših potomaka neće biti dovoljno da se spere sramota ovog bratoubilačkog rata“, rekla je Marina Ovjasnikova u video poruci. Ona je prva urednica neke ruske državne televizije koja je rat u Ukrajini nazvala „agresijom“. Protest je izrazila upadom u program koji se emitovao uživo

Pred sudom u Moskvi u utorak popodne saslušana je urednica ruske državne televizije Kanal 1 Marina Ovjasnikova. Ona je u ponedeljak uveče u udarnom terminu u sred informativne emisije upala u set sa antiratnim transparentom. Na plakatu se jasno videla ispisana poruka: "Zaustavite rat, ne verujte propagandi, oni vas lažu ovde!“. Nakon nekoliko sekundi program je prekinut.

Pre protesta u studiju Ovjasnikova je objavila emotivan video u kome je ruska dela u Ukrajini nazvala "zločinom“ za koji "odgovornost leži samo na jednom čoveku, a taj čovek je Vladimir Putin“. Dodala je da se stidi što je radila za propagandu Kremlja.

"Nažalost, poslednjih godina radim na Kanalu 1. Radim za propagandu Kremlja i stidim se toga. Sramota me je što sam dopustila da govore te laži sa ekrana. Sramota me je što smo od Rusa napravili zombije“.

Ovjasnikova je prenela snažnu poruku da je na Rusima da "zaustave ovo ludilo“ i da se ne plaše ničega jer ih "ne mogu sve zatvoriti“. "Ćutali smo 2014. kada je sve ovo bilo tek na početku. Nismo išli na proteste kada je Kremlj otrovao Navaljnog. Samo smo posmatrali ovaj nehumani režim. A sada se ceo sve okrenuo od nas, a ni deset generacija naših potomaka neće biti dovoljno da se spere sramota ovog bratoubilačkog rata“.

Noseći ogrlicu na kojoj se spajaju boje ruske i ukrajinske zastave rekla je da je ona simbol da Rusija mora odmah da "zaustavi bratoubilački rat“ i da će tada bratski narodi moći ponovo da se pomire.

Odmah nakon njenog protesta u studiju njeni advokati su prijavili njen nestanak. Ovjasnikova je za to vreme bila saslušavana u policiji. Iako je postojala bojazan da bi mogla da bude gonjena prema novom krivičnom zakonu koji zabranjuje nazivanje ruske vojne akcije u Ukrajini "invazijom“ ili "agresijom“, njoj se na teret stavlja organizovanje nezakonitog javnog događaja. Kazna za to delo mogla bi da bude novčana, zatvorska 10 dana ili društveno korisnog rada.

Protest ruske novinarke brzo se proširio društvenim mrežama. To je bilo prvo javno istupanje nekog zaposlenog u ruskim državnim medijima protiv agresije Rusije na Ukrajinu. Ostali državni mediji incident su preneli sa zamagljenom transparentnom u rukama Ovjasnikove. Talas cenzure u Rusiji doživeo je svoj vrhunac.

Od početka rata vlasti u Moskvi najoštrije se obračunavaju sa demonstrantima, medijima koji pokušavaju da budu nezavisni, ali i pisanjima na društvenim mrežama. Do sada je zbog kritike vlasti u Moskvi uhapšeno preko 15 hiljada ljudi, među njima ima i maloletnika i starih ljudi.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu