Srbija protiv nasilja

Foto: FoNet

2. 9. 2023. / 21.13

Protest protiv nasilja: Šta ste uradili da se ne ponovi

Procene organizatora protesta, da će od septembra šetnje biti masovnije nego letos, večeras su se obistinile. U ponedeljak sastanak opozicije o blokadi Skupštine. Protestovalo se i u Kraljevu

U ponedeljak je sastanak opozicije na kome će se govoriti o daljem toku protesta "Srbija protiv nasilja“, ali i o blokadi Parlamenta i o vanrednim izborima sa zajedničkom listom, najavio je večeras Aleksandar Jovanović Ćuta, narodni poslanik "Ekološkog ustanka“ ,  tokom protesta u Beogradu, za N1.

"Taj predlog je na stolu, ja ne vidim šta drugo možemo da radimo“ , rekao je, tvrdeći da za tu akciju postoji većinska saglasnost među opozicionim strankama koje su organizatori protesta.

Upravo završeni 18. protest "Srbija protiv nasilja“, u Beogradu je bio  posvećenom stanju u obrazovanju i vladavini prava.

Foto: FoNet

Sa kamiona koji predvodi protest emitovala se kompozicija učenika A. Č. Ubijenog u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar“. Na kamionu je bio transparent "Šta ste uradili da se ne ponovi“, kao i transparent na točkićima sa pesmom Branka Miljkovića "Uzalud je budim“, gde su stavljene bele ruže.

"Mislili smo da je bezbedno detinjstvo u školama zagarantovano. Onaj ko sebe smatra predsednikom ponovio je da mu nismo važni i da nas ne primećuje. Šta je to nego prostačko ruganje onima koji misle drugačije. Ovo ovde je solidarnost, ovo je prava pokazna vežba i novi predmet "Vrednosti i vrline kao životni kompas", rekao je Smiljan Banjac, moderator programa na protestu,uoči šetnje.

Protesnom šetnjom preko Slavije građani su stigli do ministarstava prosvete i pravde u Nemanjinoj ulici.

Foto: FoNet

Kao i na nekoliko prošlih šetnji, građani su nosili kartonske lutke predsednika države Aleksandra Vučića i njegovih saradnika u zatvorskim uniformama.

Nemanjina ulica je bila ispunjena građanima. Prema proceni reportera, prognoza organizatora protesta, da će na ulicama biti više ljudi nego što ih je bilo tokom leta, ostvarila se.

Ispred ministarstava prosvete i pravde građani su uzvikivali "Ostavke", a na stub ispred zgrade u Nemanjinoj 22 u kojoj je Ministarstvo prosvete, zalepljen je poster sa fotografijama Željka Mitrovića, Aleksandra Vučića, Ane Brnabić, Aleksandra Šapića i Dragana Vučićevića sa porukom "Dogodine u zatvoru“.

Govorile su nastavnica Marina Vidojević i studentkinja prava Anja Kafedžijska koja je ukazala da je juče bio 1. septembar, a školsko zvono nije zazvonilo za devet đaka OŠ "Vladislav Ribnikar", niti je voljeni čuvar Draga otišao na posao.

Foto: FoNet

"Danas je 2. septembar i hajde da im pokažemo da želimo Srbiju bez nasilja, u kojoj ne prolaze plagirane diplome, u kojoj postoji sloboda govora, a studenti nisu targetirani ili privođeni“, rekla je ona.

"Želimo zemlju u kojoj ne moraš moliti za dva minuta snimka, niti biti smenjen kao tužilac ili inspektor ako dobro radiš svoj posao, niti da taj inspektor strahuje za svoj život“, poručila je Kafedžijska.

Imamo šest zahteva i nijedan od njih nije ispunjen, dodala je ona.

U Kraljevu je takođe održan18. protest protiv nasilja sa istom temom. Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta rekao je da, kad bismo govorili o školi, morali bismo da pomenemo bezbednost, a ako pomenemo bezbednost, moramo da pomenemo smenjene inspektore, a onda i korupciju u vrhu države.

S.Ć./N1/FoNet

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu