Svet

Protiv penzione reforme: Protest u Pragu

Foto: AP

29. 3. 2023. / 21.01

Protest u Češkoj: Penzija sa 68 godina – NE

I u Pragu se protestuje zbog najavljene penzione reforme. Demonstranti traže ostavku Vlade. Premijer kaže da ne zna zbog čega se protestuje. Francuzi još od januara štrajkuju zbog penzione reforme

Češka je trenutno druga evropska zemlja u kojoj se protestuje protiv predloga njihovih vlada da se poveća starosna granica za odlazak u penziju.

U Francuskoj, ovi protesti traju od januara.

U Pragu je danas protestovalo  nekoliko hiljada Čeha ispred sedišta češke vlade na poziv sindikata KOVO protiv odlaska u penziju sa 68 godina, umesto dosadašnjih 64.

Penzija sa 68 godina – NE. Ostavka Fijaline vlade – DA, veliki je transparent koji su radnici i sindikalni aktivisti iz raznih krajeva Češke doneli danas pred vladu.

"U nekim profesijama u Škodi ne možete da radite ni do 60 godina. A za te ljude nemamo fizički manje naporna radna mesta. U ovom trenutku od ljudi pravimo socijalne jadnike“, kazao je okupljenim demonstrantima šef sindikata u fabrici automobila Škoda Jaroslav Povšik.

Češki premijer Petr Fijala kazao je danas da je teško reći zbog čega protestuju radnici i sindikati kada još nema gotovog predloga reforme a vlada o rešenjima razgovoara i sa opozicijom i sa sindikatima.

S.Ć./Danas

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu