Kultura

Forum nezadovoljnih: Sa današnjeg protesta umetnika

Fotografije: Marija Janković

8. 6. 2023. / 18.06

Protest umetnika: Pozivamo Ministarstvo kulture da ne krši zakon

Današnji protest umetnika ispred Ministarstva kulture bio je zapravo forum o problemima zbog kojih protestuju. Sa zaključcima će sutra na razgovor kod Maje Gojković, na koji su pozvani nakon što su zakazali protest

Ministarka kulture Maja Gojković pozvala je umetnike nezavisne scene da dođu i razgovaraju o problemima zbog kojih su danas protestovali ispred zgrade Ministarstva kulture.

Na Otvoreno pismo koje su poslali 31. maja, nije odreagovao niko iz Ministarstva kulture. Zato umetnici danas kažu da je magična reč koja otvara vrata Ministarstva bila – protest.

Na današnjem protestu, Asocijaciji Nezavisne kulturne scene koja ga je inicirala, pridružili su se i predstavnici Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS)  i Savez udruženja likovnih umetnika Jugoslavije (SULUJ).

Nezadovoljni su pre svega  rezultatima konkursa koje je objavilo Ministarstvo, a koji su "potvrdili potpuni izostanak brige, kompetencija i znanja o sektoru kulture, te potpune nespremnosti za dijalog sa umetnicima i kulturnim radnicima.“

Protest je zapravo bio forum prisutnih – stolicama koje su poređali kao da su na sastanku blokirali su saobraćaj u Vlajkovićevoj, i dogovarali se o čemu će sutra razgovarati sa ministarkom Gojković. Na zidove zgrade Ministarstva prislonili su transparente "Umetnost jednako borba“, "Umetnost je društveni delatnik“, "Hoćemo plaćeni godišnji odmor“, "Maja i Aja su do jaja“, "Maja Gojković je ministarka nepotizma i nekulture“.

Zaposleni u Ministarstvu su izlazili i ulazili u zgradu trudeći se da jasno pokažu kako ne vide umetnike koji protestuju.

A na protestu, rečeno je i ovo:

"Mi, akteri i akterke kulturnog scene i zainteresovani pojedinci, danas stojimo zajedno kako bismo glasno pozvali Ministarstvo kulture na odgovornost za kršenje zakona konkursnih procedura, netransparentnost u većini aspekata rada, snižavanje budžeta i lošu raspodelu novca", rekao je Aleksandar Gubaš, član Upravnog odbora ANKSS Aleksandar Gubaš.

Milica Pekić iz Nezavisne kulturne scene smatra da je problem što Ministarstvo kulture ne poznaje sektor, umetničku produkciju, aktere u kulturi i nema uvid u produkciju, kako bi moglo da strateški razvojno razmišlja u kom pravcu produkcija treba da se razvija.

Istaknuto je i sledeće:

Ovakvim konkursnim rezultatima nisu diskrimisani samo umetnici već i institucije sa kojima ti umetnici sarađuju i realizuju svoje radove. Zato je postavljeno pitanje "čemu služi Ministarstvo ako mi, zbog kojih ono postoji, ne možemo da radimo?“

Konkurs Ministarstva za savremeno stvaralaštvo bio je otvoren do početka februara, 60 dana je bilo potrebno da se pogledaju prijave. Ove godine konkursi su kasnili, pa su kasnije i završeni. Dok novac stigne do umetnika, ostane četiri meseca do kraja godine za realizuju rada. To obesmišljava konkurs.

Ispostavilo se da je komisija za konkurse formirana mesec dana nakon što su prijave zatvorene. Ne zna se ko su njeni članovi. Neophodno je da se zna ko je u komisiji.

Veliki problem je šta Ministarstvo podržava. U Hrvatskoj su napravili fondacija Kultura nova koja se finansirana iz lutrije za ono što ne može država da plati. U Hrvatskoj  država ne sufinanira projekat sa manje od 85 odsto i uvek unapred. Većina naših umetnika dobija 150. 000. dinara.

Godinama se samostalni umetnici bore da im se otpišu dugovi nastali zbog neplaćenih doprinosa. Smatraju da ako je država taj dug otpisala sveštenim licima, da može i umetnicima.

Neophodno je da se iz državnog budžeta za kulturu odvoji najmanje jedan odsto.

Inače, u pozivu za sutrašnji razgovor, Ministarstvo kulture je naglasilo da je uvek spremno na konstruktivan pristup i dijalog, a otvoreno je i za razgovor o dodatnom unapređenju konkursnih procedura i optimizaciju njihovog trajanja, kao i za sva druga pitanja od značaja za unapređenje rada umetnika u našoj zemlji.

Na današnjem protestu bili su i Dobrica Veselinović i Radomir Lazović iz "Ne davimo Beograd“, Dragana Rakić, Srđan Milivojević i Tatjana Manojlović iz Demokratske stranke, i Petar Đurić iz Pokreta-Ćale ovo je za tebe.

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu