Privreda

FOTO TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ

18. 5. 2023. / 20.07

Protesti poljoprivrednika: Igrom slučaja dve struje pregovora

Nakon trodnevnih protesta poljoprivrednika širom Srbije, predstavnici Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga i Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije sastali su se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Nakon pregovora, Vlada Srbije povećala je premije za mleko i subvencije po grlu stoke. Ostatak poljoprivrednih udruženja širom Srbije nastavio je, nezadovoljan, sa protestima

Protesti poljoprivrednika traju već tri dana širom Srbije. Nakon što su pojedina udruženja radikalizovala proteste i blokirala mostove, puteve i izlaze iz nekih gradova, danas su predstavnici Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga koje je predvodio Goran Vasić i Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije koje predstavlja Milija Palamarević, pristali da razgovaraju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Veće premije za mleko i subvencije po grlu stoke

Nakon pregovora koji su trajali sat i po i koji su ocenjeni kao "napeti sa obe strane", Vlada Srbije usvojila je više izmenjenih uredbi koje se odnose na poljoprivredu, a tiču se subvencija po grlu stoke i povećanja prelevmana i premija za mleko.

Naime, premije za mleko će biti povećane sa 15 na 19 dinara po litru u drugom, trećem i četvrtom kvartalu ove godine, a ukupno povećanje će iznositi tri milijarde dinara.

Takođe, podižu se i subvencije po grlu za priplodne mlečne krave i to sa 30.000 na 40.000 dinara, a subvencije će biti isplaćene po javnom pozivu koji je u toku.

Posebna tema sastanka bile su premije za mleko, za koje je Vučić naveo da će biti povećane sa 15 na 19 dinara po litru u drugom, trećem i četvrtom kvartalu, pri čemu će ukupno uvećanje iznositi tri milijarde dinara, dok će ukupan iznos za premije za mleko u ovoj godini biti 15 milijardi dinara. Na sastanku je dogovoreno i ograničenje marži za koje se radi analiza mogućnosti, a usaglašavanje finalnih iznosa ograničenja u skladu sa zahtevima izvršiće se nakon sastanaka sa mlekarima i trgovinskim lancima.

Pregovaraju "pioni" i "sateliti" vlasti

Predstavnici udruženja poljoprivrednika širom Srbije koji nisu prisustvovali današnjim pregovorima su međutim i dalje nezadovoljni. Oni, naime, kažu da su pregovarači koji su danas bili kod Vučića "pioni“ i "sateliti“ vlasti i "provladina udruženja“.

Poljoprivrednik iz okoline Kraljeva Predrag Veljković rekao je za N1 da sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nema više šta da razgovara bilo ko od poljoprivrednika, da on nije nadležan, i da je na Vladi Srbije da ispuni zahteve.

"Nema šta s njim da razgovara bilo ko. Taj čovek nije nadležan za bilo kakve razgovore, mi naše zahteve imamo, na Vladi je da nam ispuni zahteve. Ni u Vladi nema šta da se razgovara dugo. Ko ode tamo da razgovara može samo da uđe da vidimo šta je od zahteva ispunjeno i nakon toga se izlazi iz Vlade. Znači nema ni tamo potrebe da se boravi ne znam koliko dugo“, poručio je on.

"A, sa predsednikom Srbije nema apsolutno nikakvih razloga bilo ko sada da razgovara, on nije nadležan za ovo što se nama sada dešava ovde. Imamo Vladu, imamo Ministarstvo, samo treba da ispune one zahteve koje smo dali“, jasan je Veljković.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon susreta sa poljoprivrednicima, rekao da je država ponudila "onoliko koliko je realno i ozbiljno“.

Odgovarajući na kritike poljoprivrednika koji su i dalje u protestu, predstavnici udruženja koja su bila kod Vučića, rekli  su da su to "dve odvojene priče koje su se igrom slučaja spojile u jednu“.

Poručili su i da kao stočari ne mogu da budu nezadovoljni onim što im je danas ponuđeno.

Z.S/RTS/N1

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu