Srbija protiv nasilja

Jagodina, današnji protest

Foto: Screenshot N1

28. 7. 2023. / 21.04

Protesti u Bogatiću, Šapcu, Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu, Jagodini

Danas na protestima u Srbiji: performans u Jagodini, postavljanje pitanja gradonačelnici Niša, šetnja do palog koprivića u Novom Sadu, okupljanje zbog ubistva Borisa Dražića u Bogatiću…

Večeras se šetalo ili protestovalo u više gradova Srbije: Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Jagodini, Bogatiću, Šapcu…

Povod protestu u Bogatiću je ubistvo čuveni veterinar i šef veterinarske stanice Borisa Dražića. On je 22. jula u centru grada, kada pokušao da odbrani svog rođaka kog su tukli, zadobio teške telesne povrede posle kojih je umro u bolnici.

Proglašen je i dan žalosti juče, koji traje i danas.

U Šapcu su organizatori protesta sve okupljene pozvali da se priduže protestu u obližnjem Bogatiću.

U Jagodini je protest počeo performansom "Pogodi ko sam“. Naime, građani, nezadovoljni što ih fotografi, kako kažu, lokalnih kabadahija, slikaju i to koriste za SNS i koalicione partnere Jedinstvene Srbije, te su se zato maskirali.

U Nišu nije bilo šetnje. Ispred Gradske kuće je organizovan performans "Selo gori a baba se češlja“ na kom su građani ostavljali poruke gradonačelnici i Gradsko veće.

Kragujevčani su danas blokirali saobraćajnicu kod Amidžinog konaka, blokada je trajala oko jedan sat. Sa njima je šetala i Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno.

"Pored sveprisutnog nasilja, koje je u osnovi zahteva svih protesta, svedočimo nasilju koje vlast pokušava da primeni Zakonom o dopunama i izmenama zakona o planiranju i izgradnji, čime se omoguċava pljačka građana Srbije, rekla je na skupu Marica Živanoviċ Poljo, ekološka aktivistkinja.

Novosađani su od Dunavskog parka šetali do ulice Modene i uništenog koprivića starog više od 150 godina u poslednjem olujnom nevremenu, kako bi  naglasili da je stradao još jedan od simbola grada Novog Sada usled nesposobnosti, bezobzirnosti i halapljivosti naprednjačkih vlasti.

S.Ć./Danas/NovaS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

 

 

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu