Svet

Solidartnost svuda u svetu: protesti u Nemačkoj

Foto: AP

26. 9. 2022. / 21.39

Protesti u Iranu: Desetine žrtava u četrdesetak gradova

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da iza masovnih demonstracija stoje Sjedinjene Američke Države i da pokušavaju da naruše suverenitet Irana. Nakon smrti Mahse Amini protestuje se u najmanje 40 gradova u celoj zemlji. Ima na desetine žrtava. Dvadesetogodišnja Hadiz Nadžafi je upucana sa šest metaka

Hadiz Nadžafi je još jedan simbol borbe protiv ugnjetavanja žena u Iranu. Društvenim mrežama je u subotu objavljen snimak Hadiz kako vezuje kosu u rep i kreće da se pridruži demonstrantima na ulici. Posle toga ju je policija upucala sa šest metaka u Karadžu.

Pre toga, 16. septembra, preminula je Masha Amini. Preminula je od srčanog udara nakon što ju je iranska  moralna policija pretukla jer se nije pridržavala strogih pravila o hidžabu. Bila je u poseti rođacima u Teheranu.

Mahsa Amini je imala 22 godine, a Hadiz Nadžafi 20.

Amnesti Internešnal je objavio u subotu da je najmanje 30 ljudi, uključujući četvoro dece, poginulo u protestima. Danas mediji pišu o 41 ubijenih.

Iranska vlast je ukinula internet pa su društvene mreže jedini izvor informacija o protestima koji u Iranu traju deset dana, nakon smrti Mahse Amini.

Po zvaničnom Iranu, Mahsa je preminula zbog slabog zdravlja tokom posete rođacima, a ne zbog posledica policijskog prebijanja.

Protesti su u najmanje 40 gradova po celoj zemlji uključujući i prestonicu Teheran. Protestuje desetine hiljada ljudi, pre svega kurdskih žena. Protestanti pale vozila, a žene pale svoje hidžabe i seku kosu. Brojni iranski disidenti širom sveta tvrde da sve nalikuje na masovnu pobunu protiv vladajućih islamista.

Iranski predsednik Ebrahim Raisij je naredio policiji da se "odlučno obračuna“ sa demonstrantima.

Prema tamošnjoj agenciji Tasmin, najmanje 1200 ljudi je uhapšeno.

Tamošnja policija navodi da je kod uhapšenih pronađeno oružje, municija i eksploziv. Društvene mreže preplavili su snimci koji svedoče o brutalnosti policije, vidi se da policija puca na nenaoružane građane u severozapadnim gradovima Piranšu, Mahabadu i Urmiji.

U videu koji je podelila nevladina organizacija Iran Hjuman Rajts sa sedištem u Oslu, vidi se kako policajac iz jurišne puške AK-47 puca na demonstrante na bulevaru Ferdovsi u Teheranu.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova danas u ponedeljak je saopštilo da Sjedinjene Američke Države pokušavaju da naruše suverenitet Irana putem protesta.

Zbog smrti Mahse Amini reagovala je i međunarodna zajednica, a Sjedinjene Američke Države objavile su u petak da ublažavaju izvozna ograničenja Iranu uz uslov da ova država omogući usluge interneta građanima.

Protesti solidarnosti sa demonstrantima Irana su i u mnogim zemljama Evrope-

S.Ć./ CNN/ NovaS

 

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu