Beograd

Današnji antiprajd protest

Foto: FoNet

3. 9. 2023. / 19.45

Protivnici Prajda: Mi smo ti koji trpimo

Učesnici protesta „Neću gej paradu u Beogradu“, nakon govora poznate retorike, uputili su se ka zgradi Vlade kako bi predali zahtev za zabranu Parade ponosa

Protest "Čuvamo porodicu – neću gej paradu u Beogradu" održan je danas u centru Beograda, ispred spomenika caru Nikolaju. Bilo je pedesetak građana. Nakon kratkih obraćanja, protesna povorka uputila se ka zgradi Vlade Srbije, kako bi učesnici predali zahtev za zabranu Parade ponosa.

Okupljani građani koji se protive održavanju Nedelje ponosa u Beogradu, istakli su transparente sa napisima: "Dalje ruke od naše dece", "Stop promociji LGBT i pedofilije u Srbiji – zauvek", "Mama i tata su zakon".

Bivši dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu Branislav Ristivojević rekao je da je Parada ponosa velika zamena teza, jer tvrde da su diskriminisani, progonjeni i žrtve, ali je situacija potpuno drugačija. On je istakao da nikad niko u ovom društvu nije zabranjivao seksualnost, dok se nisu pojavile parade.

"Mi smo ti kojima se nameću neke zabrane, mi smo ti koji moramo da trpimo ono što nam se nameće u društvu", kazao je Ristivojević.

Predstavnica udruženja "Lekari i roditelji za nauku i etiku" Nada Gladić rekla je da možda na ulici trenutno jeste malo onih koji su protiv gej parade, ali da oni govore u ime 95 odsto građana Srbije. Istakla je da ne želi da dozvoli "LGBT sekti" da sankcioniše i kažnjava sve one koji ne žele da joj pristupe, a roditelje je pozvala da paze šta se njihovoj deci plasira da uče u školi.

Predsednica udruženja "Svetoslavlje" Jasmina Lemajić rekla je da srpske svetosavske vrednosti nemaju alternativu.

"Pokušaj usvajanja Zakona o istopolnim zajednicama samo je uvod u nešto gore“, naglasila je Lemajić i dodala da je sledeći korak legalizacija pedofilije. Nakon kratkih obraćanja, protestna povorka krenula je ka zgradi Vlade Srbije, kako bi učesnici predali zahtev za zabranu Parade ponosa.

Foto: FoNet

Na protestu su viđeni  narodni poslanik Dveri Ivan Kostić i beogradski odbornik Patriotskog bloka Borislav Antonijević. Građani su nosili i transparent na ruskom jeziku.

Pre godinu dana, a pred Europrajd u Beogradu, bilo je zvaničnika koji su se protivili održavanju ove manifestacije. Upamćen je govor patrijarha Porfirija ispred Hrama svetog Save, uoči Europrajda.

Govorio je oko jedan sat. Objašnjavao je koje su razlike između hrišćanskih vrednosti, onih koje Bog propisuje, i onih koje hoće da nam nametnu. Govorio je i o značenju identiteta muškarca i žene koji spajanjem stvaraju porodicu koja ja stub našeg društva, o abortusu, o udžbenicima i školskom sistemu koji omogućava da naša deca dođu sa tim drugim vrednostima, i ostalim vrednostima koje su nam nametnute.

Pomenuo je i da svako ima prava da živi kako hoće jer "mi ne sudimo, mi se molimo za njih“ i da smo "mi protiv svake vrste nasilja, mržnje, prezira, žigosanih i onih koji de ideje“, ali je rekao i da je "za nas hrišćane neprihvatljiv LGBT.“

"Stoga je razumljivo“, rekao je, "što se protivimo takozvanom Europrajdu da paradiraju ulicama Bogorodičinog grada.“

Polovinom avgusta predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da dok je predsednik, neće potpisati zakon o istopolnim brakovima, kao ni zakon kojim će, kako je kazao, postojati "neki treći rod gde niste muškarac ili žena".

 

S.Ć./FoNet

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com

Arhiva nedeljnika Vreme>

Pogledajte arhivu